gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Zašto ukrašavamo jaja za Uskrs? 8 fantastičnih kompozicija jaja, koja će dati odgovor

2018. 03. 25.

Zašto ukrašavamo jaja za Uskrs? 8 fantastičnih kompozicija jaja, koja će dati odgovor

Ukrašavanje uskršnjih jaja u ovoj zemlji ima ozbiljne tradicije. S druge strane, manje je poznato da je to popularan običaj u gotovo cijelom Karpatskom bazenu, pa i šire, u zemljama istočno od nas.

 

Povijest ukrašavanja jaja

Tradicija farbanja jaja seže u daleku prošlost. Iako su u Južnoafričkoj Republici pronađena nojeva jaja stara 60.000 godina (!) ukrašena rezbarenim motivima, s gledišta europske kulture zanimljivije je da su Perzijanci također ukrašavali jaja, uglavnom oko proljetnog ekvinocija - to je bilo vrijeme perzijske nove godine (norouz), tada su članovi obitelji zajedno ukrašavali jaja. Vjerojatno odavde potječe i kršćanska tradicija povezana s Uskrsom, koja se održala uglavnom u istočnom dijelu Europe. Kršćanstvo je vjerojatno od Perzijanaca preuzelo Uskrs, post prije njega i šaranje jaja zajedno, a jaje je kao prastari simbol života vezano uz slavlje uskrsnuća. Boja uskršnjih jaja je obično crvena jer simbolizira Kristovu krv.
 
Kako su stoljeća i tisućljeća prolazila, jaja je bilo moguće ukrašavati na sve spektakularnije i kreativnije načine – sjetite se samo Fabergéovih jaja rađenih za rusku carsku obitelj, optočenih dragim kamenjem, iako nisu napravljena od pravih jaja, ali princip je otprilike isti.
 
U nastavku pogledajte naš izbor.
 
1. Dobar primjer istočnoeuropske tradicije oslikavanja jaja djelo je Dinare Mirtalipove, umjetnice porijeklom iz Uzbekistana, a sada živi u Ohiju.:
 
 
2. Možete napraviti ovaj indigo plavi mramorni uzorak s lakom za nokte, prizor je nevjerojatan:
 
 
3. Cvjetni uzorci uvijek su popularni kada je u pitanju bojanje jaja:
 
 
4. Prekrasna jaja iz Rumunjske ukrašena narodnim motivima:
 
 
5. Kaligrafska jaja također postaju sve cool, teško je minimalističkom tehnikom napraviti ljepši ukras (što naravno zahtijeva vrlo ozbiljne vještine):
 
 
6. Trijumf ukrasa i geometrijskih oblika je uzorak jaja ispod:
 
 
7. Također možete učiniti čuda s pastelnim bojama ako su u pravim rukama:
 
8. A realistično bojanje jaja dovodi do tako lijepih rezultata:
 
 
9. Ako već slikamo kuglastu podlogu, zašto jajima ne dati lice? Ovim cool emoji jajima možete utjecati i na trenutno raspoloženje gostiju:
 
 
10. No rezultat je možda još spektakularniji ako se na jaje postave popularni filmski likovi i junaci iz stripova.
 
 
+1. Ova jaja s narodnim motivima nismo mogli zaobići. 
 
 
A ako neka od jaja želite upotrijebiti na tradicionalniji način - na primjer, za pripremu salate od jaja ili kreme od jaja - možemo ponuditi izvrsne alate i za to! Na primjer rezač za jajarezač ljuske za jaja.

Povezani proizvodi