gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

7 jesenskih jela s puno vitamina

2022. 11. 03.

7 jesenskih jela s puno vitamina

Prava vitaminska bomba: zeleni smoothie

Svi znaju da povrće sadrži puno vitamina. Upravo iz tog razloga bi se zeleni smoothie mogao nazvati i vitaminskom bombom. Ime je dobio po tome što svaka verzija sadrži nešto lisnatog povrća. A zeleni listovi puni su vitamina, minerala i blagotvornih vlakana.

Blendanjem povrća ugodite i svom želucu. Blendirana vlakna se lakše probavljaju.

Zeleni smoothieji obično sadrže više povrća, zapravo, u mnogim slučajevima ima više voća nego povrća. Volite li povrće, naravno, kiseljak, špinat, kupus, ali i avokado ili tikvice (da ne govorimo o cikli i blitvi) mogu dominirati vašim smoothiejem.

No ako više volite voće, onda je jasno da ćete u vitaminsku bombu dodati banane ili bobičasto voće. Bobičasto voće je dobra ideja već samo zato što ima vrlo visok sadržaj antioksidansa.

Nemojte zaboraviti ni opciju uporabe smrznutih sastojaka. Ako voće ili povrće nema sezonu, jednako je dobra i smrznuta verzija. Nemojte odustati od krušaka, ananasa ili manga samo zato što ih trenutno ne možete nabaviti svježe! Također mogu dati okus vašem smoothieju kada ga izvadite iz zamrzivača.

Egzotična salata od cikle

Kada govorimo o povrću, svakako treba izdvojiti ciklu. Cikla je jedan od najvažnijih izvora vitamina u hladnim jesenskim i zimskim mjesecima, vrlo učinkovito jača imunološki sustav.

Također je pravi Jolly Joker jer se ne konzumira samo korijen. Njegovi nježni izdanci i listovi također su odličan dodatak svakoj salati.

Ali prava stvar je ako salatu napravite od same cikle. Oguljenu, prepolovljenu ciklu samo prepolovite i pecite u pećnici, zagrijanoj na 160°C, pod folijom, na malo kokosovog ulja dok ne omekša (oko 45 minuta). Zatim dodajte malo pistacije još 10-15 minuta. Omekšalu ciklu narežite na sitne kockice.

Dok se hladi, pjenjačom pomiješajte malo soka od naranče (najbolje svježe iscijeđenog) s crvenim vinskim octom, mljevenim kimom i korijanderom, cimetom i češnjakom po ukusu. Malo soli i papra, malo maslinovog ulja i sve može ići na ciklu i pistacije.

Ne preostaje vam ništa drugo nego pojesti ga u slast i zatim polizati prste.

Slatki krumpir s orasima i cimetom

Kako se bliže božićni praznici, redovito se pojavljuju tipični božićni začini. Takvi su đumbir i anis, ali naravno ne smijemo zaboraviti ni cimet.

Ako su vam dosadila uobičajena božićna jela (sarma, pečena patka, riba), ali se ne želite odreći tipičnih božićnih okusa, dvije muve možete ubiti jednim udarcem batatama s orasima i cimetom. Zahvaljujući orasima i cimetu okus blagdana ostat će u ustima, a povrh svega je i pun vitamina. Batata ima vrlo visok sadržaj vitamina C, B2, B6 i E, a također je bogat i mineralima.

A još se može i brzo pripremiti! Isprži orah u tavi, pa ih nekoliko minuta kuhajte na pari s maslacem, kokosovim uljem, začinima, medom i eventualno s malo likera. Ovu rajsku mješavinu oraha dodajte jabukama i batatama izrezanim na kockice . Sve skupa možete staviti u vatrostalnu posudu, namazanu kokosovim uljem i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu (180°C). 

Ukućani i gosti bit će sretni što ste blagdanskom jelovniku dodali malo raznolikosti. Čak im je i imunološki sustav ojačan vitaminima!

Curtido ili Salvadorski kupus

Curtido nije ništa drugo nego blago fermentirani kupus. Jedna od karakteristika Srednje Amerike. Kupusu se obično dodaju luk, mrkva, origano, ponegdje i limeta. Okusom možda najviše podsjeća na salatu od kiselog kupusa, no svatko tko je upućen u latinoameričku gastronomiju zna da se radi o nečemu sasvim drugom.

Curtido, koji se naziva i salvadorski kupus, dospio je na našu listu ne samo zato što je kupus koji mu je osnova bogat vitaminima. Obično se priprema s mrkvom, lukom i čilijem koji također poboljšavaju otpornost organizma.

Curtido je bolji što se kupus duže fermentira. Uobičajeno je da se prije posluživanja poškropi uljem i octom, ali ako je dovoljno vremena fermentirao, ovaj korak se može i izostaviti.

Minestrone juha

Talijanska juha od povrća, odnosno juha minestrone, naziva se i vitaminski koktel. Baziran je na rajčici i celeru, ali osim njih, u osnovi može biti bilo koje povrće. Ako želite, u njemu možete skuhati i tjesteninu, ali ni aromatiziranje sirom se ne smatra herezom.

Ako volite talijanske okuse, ovu juhu morate napraviti jednom tijekom zimskih mjeseci. Ne samo da će vam na tome biti zahvalni okusni receptori, već i vaš imunološki sustav!

Ali ako ne volite rajčice, nemojte odustati od vitaminske juhe! Svaki narod ima svoje minestrone. Zdravlju će dobro doći i juha od kupusa, juha od limuna ili samo klasična mađarska goveđa juha.  

Morska riba

U tamnim jesenskim i zimskim mjesecima manje sunčeve svjetlosti dopire do tijela, a to dovodi do manjka vitamina D. Tako se smanjuje količina kalcija u kostima, a povećava se i rizik od bolesti dišnog sustava.

Najbolji način da nadoknadite vitamin D je jesti ribu. Morska riba je najbogatiji prirodni izvor vitamina D, ali zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama može smanjiti i probleme sa zglobovima i suhu kožu.

Vrijedi ih kuhati na pari jer se na taj način čuva njihov visok sadržaj vitamina.

Losos, skuša ili tuna – nije važno koju ćete staviti na stol, tijelo će vam biti zahvalno.

Gljiva

Ako iz nekog razloga ne jedete ribu, nedostatak sunčeve svjetlosti ne možete nadoknaditi samo uzimanjem vitamina D. Gljive također sadrže dosta vitamina D. Štoviše, postoje istraživači koji vjeruju da je još više vitamina D nastaje u gljivama koje su već ubrane pod utjecajem sunčeve svjetlosti.

To vrijedi za sve vrste gljiva, a budući da im se sadržaj vitamina ne smanjuje kuhanjem, možete ih pripremati kako god želite. S rezačem za gljive možete pripremiti gljive u nekoliko sekundi, a možete ih čak i peći i kuhati!