gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

BABKA sa šafranom i pistacijom

2022. 12. 18.

BABKA sa šafranom i pistacijom

Današnji recept prilagođen je zimskim danima, napravite ga sami, a mi ćemo vam pomoći u poslu uz video recept!

Tijesto

150 ml mlijeka (3%)
1 gram šafrana
4 žlice šećera
25 grama svježeg kvasca
125 grama maslaca sobne temperature
2 jaja sobne temperature
360-420 grama brašna

Sastojci za nadjev:

200 grama maslaca od pistacija
65 grama nasjeckanih pistacija
45 grama šećera

Sastojci za šećerni sirup:

70 grama šećera
50 ml vode

Šafran i pistacija BABKA korak po korak:

1. Za izradu tijesta sastavite svoj ANKARSRUM mikser s inox posudom za miješanje od 7 litara, spiralnom kukom za miješenje i valjkom za miješenje, kao i strugalicom za zdjelu za miješanje koja sprječava lijepljenje tijesta za stijenke posude. Ovi su dijelovi osnovnog seta, sa sadržajem kutije se upoznajte klikom OVDJE  i OVDJE !

2. Izmrvite kvasac u zdjelu .

3. Zagrijte mlijeko sa šafranom i šećerom na 37 °C, zatim ga skinite s vatre i ulijte u metalnu posudu ANKARSRUM miksera .

4. Dodavati jaja, maslac i sol jedno po jedno uz stalno miksanje na niskoj brzini, zatim prebaciti na višu brzinu i postupno dodavati i brašno. Mijesite tijesto oko 10 minuta u mikseru, na srednjoj brzini.

5. Kada tijesto postane elastično, sjajno i počne se odvajati od stijenki posude, spremno je za fermentaciju, pokriveno u hladnjaku najmanje 8 sati.

6. Stavite tijesto na pobrašnjenu podlogu, odozgo pospite brašnom i razvaljajte cca. u pravokutnik 25 x 40 cm. Sada rasporedite nadjev (pistacije maslac, nasjeckane pistacije i šećer) ali ostavite traku od oko 2 cm na jednoj dužoj strani. Zarolajte tijesto počevši od suprotne duge strane.

7. Oštrim nožem razdvojite roladu po dužini na dva dijela i prerezanu površinu okrenite prema gore. U ovom videu pogledajte, kako to učiniti, a zatim spojite dvije trake i napravite vijenac od njih.

8. Gotov vijenac pažljivo dignite u okruglu posudu za pečenje i ostavite poklopljeno 1 sat.

9. Dok se vijenac diže prokuhajte šećer i vodu dok se šećer ne otopi pa ostavite da se ohladi. Ovo će biti šećerni sirup.

10. Za pečenje babke zagrijte pećnicu na 200°C i pecite vijenac u donjem dijelu pećnice cca. 25-30 minuta dok ne dobije lijepu boju. Probom igle provjerite je li ispečeno. 

ANKARSRUM ideja:

Vjenčić odmah premažite šećernim sirupom i ostavite da se ohladi prije jela. Poslužite uz pomoć ANKARSRUM slastičarskog seta .