gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Božanstveni kolači za božićne blagdane

2023. 12. 05.

Božanstveni kolači za božićne blagdane

Zašto je kolač duša Božića?

Što bi Božić bio bez kolačića? Kao da zamislite Sv. Nikole bez brade! Kolači su čarobni mostovi koji povezuju obitelji kroz generacije. Nije slučajnost da je tradicija božićnog pečenja tako duboko ukorijenjena u našoj kulturi.

Tradicija živi do danas i uvijek se uspijeva iznova interpretirati. Danas ne samo što slijedimo tradicionalne recepte, već i eksperimentiramo s vlastitim, jedinstvenim okusima i oblicima. No suština ostaje ista: kolači zbližavaju obitelj i prijatelje te ispunjavaju kuću ljubavlju, smijehom i, naravno, zavodljivim mirisima. Tako kolač doista postaje duša Božića: svaki zalogaj donosi nam čaroliju blagdana.

 

Orahnjača i makovnjača - drugačije

Vrijeme je da otkrijete novo lice božićnih kolača! Ostavite uobičajene verzije iza sebe i slobodno eksperimentirajte!

U nadjev možete staviti praktički sve – i ne morate odmah razmišljati o ekstremima! Kako bi bilo da u orahe dodate malo suhog voća - poput borovnica ili višanja ili možda prstohvat narančine korice? Ili probajte mak u kombinaciji s komadićima jabuke ili breskve kako biste dobili osvježavajući, voćni okus!

I nemojte tu stati! Tijesto nudi također mogućnosti eksperimentiranja. Kako bi bilo da dodate malo kakaa u prahu ili cimeta za još bogatiji doživljaj okusa? Ili božićnu roladu možete učiniti još posebnijom ukrašavanjem vrha tijesta jedinstvenim dizajnom - na primjer, božićnim motivima.

Ovim inovacijama ne samo što možete iznenaditi svoju obitelj i prijatelje, već i stvoriti novu tradiciju za blagdane.

 

Zdrave, ali ukusne blagdanske poslastice

Tko je rekao da ono što je zdravo ne može biti ukusno? Odbacite tradicionalne kolače zaslađene šećerom i otkrijte zdrave, ali ukusne alternative. Pokušajte koristiti zaslađivače poput eritritola, ksilitola ili stevije, koji mogu postići isti slatki okus kao šećer. Ne zaboravite ni na prirodne zaslađivače: med, agavin sirup i datulje ne samo da zaslađuju, već i obogaćuju okuse.

Zdravo pečenje nije samo u sastojcima, već i u metodama. Pokušajte peći na niskoj temperaturi kako biste sačuvali hranjivi sadržaj sastojaka. Ove male promjene ne samo da štite vaše zdravlje, već i otvaraju novi svijet okusa!

 

Božić bez glutena

Pečenje bez glutena nije samo modni trend, već i stil života koji postaje važan za sve više ljudi iz zdravstvenih razloga. Ali ne brinite, pečenje bez glutena ne znači da se morate odreći božićnih poslastica!

Prvo, u svijetu brašna bez glutena postoji mnoštvo opcija. Bademovo, kokosovo, rižino, pa čak i heljdino brašno - svako od njih daje jedinstven okus i teksturu kolačima. Eksperimentirajte s ovim brašnima kako biste pronašli okus koji vam se najviše sviđa. Mali savjet: bademovo brašno posebno dobro paše s božićnim kolačićima jer im daje bogat okus orašastih plodova. Možete čak i proizvoditi brašno kod kuće s ručnim mlinom za žitarice!

Ne zaboravite zgušnjivače, kao što su ksantan guma ili guar guma, kako bi se zadržala tekstura tijesta. Uz malo eksperimentiranja možete napraviti savršeno mrvičaste i ukusne kolačiće za koje nitko neće pomisliti da su bez glutena.

Kod pečenja bez glutena također je važno izbjeći unakrsnu kontaminaciju. Ako u obitelji imate nekoga tko je intolerantan na gluten, dobro očistite kuhinjsko posuđe i površine kako gluten ne bi ušao u hranu.

 

Ne propustite priliku za božićne blagdane napraviti prave gurmanske poslastice! Kliknite ovdjeotkrijte našu ponudu i naručite odmah kuhinjske alate koji još nedostaju kako bi svaka minuta provedena u kuhinji bila doživljaj!


Povezani proizvodi