gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Brunch, stari i novi trend

2023. 03. 28.

Brunch, stari i novi trend

Što je to brunch?

Brunch je skraćenica od engleskih riječi doručak i ručak. Konzumira se između 11 i 13 sati. Ovo jelo je svojevrsni hibrid, jer predstavlja spoj kasnog doručka i ranog ručka. To je obično nedjeljna moda, jer je to jedino vrijeme kada pola jutra provedemo jedući. Inače, marenda je i društveni događaj. To može biti izvrsna prilika za poluslužbeni sastanak ili obiteljski događaj.

Podrijetlo brunch-a

Unatoč tome što brunch nekako povezujemo s modernom Amerikom, jer su se u to vrijeme voljele izbaciti sve europske običaje, pravila i tradiciju, brunch ipak potječe iz Europe. Čak i od pisca Guya Beringera, koji je bio inspiriran mamurlukom. Nakon subotnje večernje zabave, redovito je želio kasni doručak. Također i za lagane obroke, nakon kojih pojedete postupno možete krenuti prema "ručku". Ovo je kasnojutarnji, dugotrajan, lagan obrok.

Što jedemo u ovo doba?

Bit bruncha je obilan, spektakularno serviran doručak, koji se u mnogim slučajevima poslužuje kao švedski stol, naravno to nije obavezno. Na brunchu je vrlo važno spektakularno, elegantno posluživanje, bijeli stolnjaci i prekrasan porculan. Za muškarce obrijano lice i ispeglana košulja, za žene elegantnija jutarnja haljina, recimo lagana haljina i nakit.

Hrana uključuje voće, peciva i džemove te salate. No, u paletu takvog obroka ulaze i omleti i druga, zasitnija topla jela. Naime, meso i juha mogu se naći i na marendi, budući da je riječ o poluručku. Upravo iz tog razloga prikladno je poslužiti i alkoholna pića. Tipično piće za užinu je koktel Mimoza s pjenušavim sokom od naranče ili Bloody Mary.

Ako želite složiti pravi brunch, ne smijete zaboraviti koktele od voća ili povrća. Za to smo osmislili sjajan recept za mocktail napravljen pomoću Ankarsrum samostojeći mikser.

Donijeli smo i neke ideje za recepte

Jaja Benedict jedno su od najpoznatijih jela za užinu. Lemuel Benedict naručio je tost na maslacu s poširanim jajima, prženom slaninom i holandskim umakom u svom omiljenom restoranu. Ovo je postao recept za jaja Benedict. 

Kremasti sir, pecivo od dimljenog lososa, posuto crvenim lukom i koprom također je dovoljno zasitno da bude jedno od zanimljivijih jela bruncha.

Tost s avokadom vrlo je popularan u inozemstvu, a može se poslužiti i kod kuće tijekom hladnog doručka. Na tost rasporedite kremasti, zreli avokado, pa dodajte poširano jaje. Preko avokada vrijedi iscijediti i sok od limuna, ali možete dodati i crveni luk. Ponekad ovaj specijalitet posipaju i s malo sira. 

Shaksuka također može biti dobra ideja. Ovo izraelsko jelo jednako je posebno i pikantno koliko i jednostavno za pripremu. Ratatouille s umakom od rajčice, čilijem, istočnjačkim začinima i pečenim jajima. Savršeno pristaje uz brunch jer je lagano jelo koje može biti negdje između doručka i ručka.

Quiche također može biti savršeno jelo za stvarno cool ručak. Može biti slano ili slatko, u posebnim okusima. Možete je puniti bilo kojom vrstom povrća ili mesa, a slatka može poslužiti i kao tipična pita, jer je prigodno ponuditi slatka peciva za vrijeme marende.

Ako organizirate marendu, pogotovo ako servirate veliku količinu hrane, ovakva posuda za čuvanje temperature dobro će vam doći.

A ako ste domaćin velike zabave i i ne isplati se prati suđe, sigurno će vam odgovarati ove biorazgradivi potrošni materijal.

Dakle, ako organizirate brunch i želite nešto posebno, slobodno pustite mašti na volju i nadiđite okvire uobičajenih jelovnika za doručak. A trebate li kakav kuhinjski alat za pripremu ukusnih jela, pogledajte naš izbor!