gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Čaj u pet: sve ćemo vam pokazati

2023. 02. 20.

Čaj u pet: sve ćemo vam pokazati

Održite popodnevnu čajanku na britanski način

Engleska poslijepodnevna čajanka nije samo zanimljiva tradicija, već i uzbudljiv program. Ako organizirate okupljanje, može biti vrlo dobra ideja organizirati ga u obliku čajanke u pet sati. Zabavan je i kreativan program oponašanja ovog običaja, sa svim njegovim nijansama, kako bismo se jedno poslijepodne oponašali ulogu britanskih dama i lordova.

Odakle potiče engleska čajanka? Navodno je žena prethodnog kralja Karla, Karla II. osnovala ovaj običaj još u 17. stoljeću. Budući da je vrijeme između dva obroka smatrala predugim, smatrala je potrebnim uvesti takav međuobrok. Ne znamo koji je bio kraljičin pravi motiv, ali je sigurno da je čajanka bila izvrsna prilika za stvaranje neformalnijeg oblika druženja u svijetu prereguliranih oblika društvenog kontakta od večernjih zabava.

No u današnje vrijeme ipak može biti zanimljiva tema za jedno lijepo druženje. Obavezni sastojci: sendvič s krastavcima, čaj s mlijekom i porculan. 

 

Što i kako treba poslužiti tijekom čaja u pet sati? 

Engleski čaj je, dakle, cijeli obrok, a naravno za sve postoje pravila. Na primjer, što služimo i kako. Inače, poslastice moraju biti servirane na pladnju na tri kata, čiji redoslijed nije bitan. Pokazat ćemo i kako.

Čaj

Čaj se obično pravi od odabrane mješavine crnog čaja. Čaj Earl Grey dobio je ime po istoimenom premijeru, koji se zvao Charles, koji je volio aromatizirati čaj citrusima i kardamomom. Prema legendi, jedini razlog tome zašto su Britanci stavljali mlijeko u čaj je hlađenje vrućeg napitka, štedeći pritom osjetljive porculanske šalice koje se lako lome. U svakom slučaju, znamo da je primjereno u čaj staviti ili mlijeko ili šećer, barem ako smo u Engleskoj. Napitak ne treba dugo miješati, žličicu treba što prije izvaditi iz šalice.

Također je važno koliko dugo natapate filter za čaj! Za pripremu savršenog čaja temperatura vode trebala bi biti između 96-98 stupnjeva, a listove čaja treba namakati 3-5 minuta kako bi bili sigurni da je ispravno.  Za pripremu savršenog engleskog čaja svaki put, naš aparat za kuhanje čaja SAGE je od velike je pomoći.

Scone

Na gornju ploču već spomenutog trokatnog pladnja ide scone, engleski kolač čije je tijesto slično našim pogačicama, samo je slatko i jede se s džemom. Ako ih želite pripremiti,ovaj video će Vam biti od pomoći! Za izradu pogačica svakako preporučamo naš profesionalni mikser, u kojem se osim tijesta za kekse može napraviti još puno toga...

Sendviči

Najpoznatiji sendvič Elizabete II. je omiljeni jednostavni britanski sendvič s krastavcima. Gdje je tajna? U preciznosti. Morate se pridržavati receptu. Prvo se odreže korica tradicionalnog bijelog kruha. Zatim šnite namažemo maslacem, sve do ruba šnite, jer je njihova zadaća zaštititi šnite kruha od vlage. Zatim se na sendvič u nekoliko slojeva stavljaju tanko narezane kriške sirovih krastavaca. Čak i ovakav rezač za to može dobro doći jer debljinu kriški krastavca treba ozbiljno shvatiti. Zatim dodajte malo soli i soka od limuna u krastavac. Zatim drugu krišku kruha premazan maslacem okrenemo preko sendviča. Na kraju presavijene kriške prepolovimo dijagonalno tako da na stolu budu trokutasti mini zalogaji. 

Kolači

Obično su to prhki kolačići, mini engleski čajni kolačići. Okus im je božanstven, a poznati su i u Hrvatskoj. Za njih ćete lako pronaći božanstvene recepte. Uz već spomenuti mikser lako ćete napraviti i klasični čajni kolač, pogotovo ako uz to kupite i ovaj nastavak za suhe kolačiće!

 

Želimo Vam ugodnu čajanku!


Povezani proizvodi