gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Dimnjak kolač: očuvanje tradicije i suvremeni trend

2022. 05. 03.

Dimnjak kolač: očuvanje tradicije i suvremeni trend

Podrijetlo dimnjak kolača

Recept je usavršen u 19. stoljeću, a današnja verzija poznata je kao dimnjak kolač. Važno pravilo bilo je, primjerice, da je valjak na koji se kolač motao iznad vatre bio od bukve, a nakon što je bio gotov, uvaljao se u orahe sa šećerom. Godine 1858. slatkiš se pojavio u Pešti, barem na razini pisanih izvora, štoviše, Peštanci su o dimnjak kolaču prvi put mogli čitati iz pretiska kuharice prethodno objavljene u Košici. 

 

Kako se priprema?

Srce i duša dimnjak kolača je drveni valjak promjera 10 cm i dužine 30-35 cm, na kojem se dizano tijesto peče na otvorenom štednjaku na žaru. U stvarnosti to naravno nije najučinkovitije rješenje danas, buffeti i restorani već koriste za tu svrhu strojeve za pečenje dimnjak kolača u koji stane 6 ili 8 drvenih valjaka, tako da se u njima može peći više kolača u isto vrijeme. 

Tijesto za dimnjak kolač inače je slično tijestu za pletenicu, sadrži kvasac razmućen u mlijeku, brašno, jaja i maslac. Nakon sat vremena dizanja možete početi razvlačiti i motati tijesto koje će se ispeći 10-15 minuta, ovisno o pećnici, jer se radi o tankom, razvaljanom tijestu. Razlog popularnosti kod kuće vjerojatno je mrvičasta i mekana struktura iznutra te hrskava izvana koja je ugodno tanka i ukusna.

Dimnjak kolač, kao streetfood

U posljednjih 10-15 godina kod nas se postupno razvila moda ulične hrane. Odnosno, kada uloga hrane koja se prodaje na ulici nije samo pojesti nešto na brzinu, u žurbi između dva odredišta ili u pauzi za ručak na poslu. Na njihovo mjesto probila su se promišljena, planirana, kvalitetna jela. Naravno, svatko je pronašao što je htio, no osim tradicionalnih hamburgera i ćevapa, nizala su se i kvalitetna street food jela. Paralelno s njima na štandovima festivala i događanja bujaju autentična jela kao što su krušni langoš ili dimnjak kolač.

Ovaj novi val je preživio zahvaljujući turizmu i našem ubrzanom načinu života. Srećom, dimnjak kolač čvrsto dominira ulicama, tako da oni koji žele tradicionalni dimnjak kolač ne moraju putovati u Transilvaniju.

Međutim, s rastućim trendom ulične hrane došla je i konkurencija. Oni revidiraju i promišljaju jela, što je dobro za mnoga jela, jer ponekad uz malo pomaka možete postići božanstvene okuse i teksture. Ali postoji puno verzija dimnjak kolača. Neki su maštoviti, neki pretjerani, ali važno je da autentična verzija ne nestane iz javne svijesti.

 

Ako ste zainteresirani za pečenje dimnjak kolača, posjetite našu webstranicu, gdje ćete pronaći brojne uređaje i alate za pripremu dimnjak kolača! U našoj ponudi ćete naći GÁZGRILL električni aparat za pečenje dimnjak kolača koji je pogodan za pečenje šest dimnjak kolača u isto vrijeme . Ako razmišljate o još većim količinama, onda je GÁZGRILL 8+8 električni aparat za pečenje dimnjak kolača je pravi izbor za Vas! Pogledajte sav naš izbor i pronađite najbolju pećnicu za sebe.


Povezani proizvodi