gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Ideje za pokladne krafne

2023. 01. 24.

Ideje za pokladne krafne

Tradicija pokladnih krafni

Tradicija pokladnih krafni usko je povezana s 40 -dnevnim postom prije Uskrsa. Uostalom, poklade ili fašnik je pokretni praznik isto kao Uskrs. A sada malo karnevalske matematike: Uskrs je nedjelja i ponedjeljak nakon prvog punog mjeseca nakon proljetnog ekvinocija. A fašnik je svečano razdoblje prije Uskrsa, koje započinje 6. siječnja. U stvari, karneval i kasniji post ispunjavaju razdoblje između dva najveća kršćanska praznika, Božić i Uskrs.

Dakle, u karnevalskom razdoblju nema zabranjene hrane, dapače, ova dva mjeseca su u znaku veselja, balova, plesa i slatkih okusa. Na Veliki četvrtkak završava razdoblje karnevalskog veselja. Tada počinje razdoblje apstinencije, korizma. 

Odakle potječe tradicija pokladnih krafni? Povezuje se uz prehranom prije posta, kao i uz proljetno vrijeme potrage za supružnikom, budući da okrugli oblik mađarske krafne simbolizira ljubav, kao i vjenčani prsten.

Kakvu krafnu napraviti?

Pogledajmo koje varijante tih poslastica postoje, od koje je osnovna mađarska vrsta domaće krafne . Ali kakvih još ima?

Kroštule

Kroštule također imaju veliku tradiciju u Mađarskoj. Kroštule su bile popratni kolači tradicionalnih pokladnih krafni. Prema receptu, potrebno je pomiješati brašno, žumanjak, maslac i kiselo vrhnje te kvasac razmućen u mlijeku i ostaviti da odstoji pola sata. Za to preporučujemo univerzalni, mikser .

 

Pomoću ovog stroja moći ćete jednostavno napraviti sve vrste krafni. I sva ostala jela također. Tijesto razvući na 4 mm debljine. Ako je moguće, izrežite pravokutne komade veličine dlana. Izrežite još 2-3 trake u sredini malih pravokutnika. Komade pržite na dosta ulja. Može se namazati džemom ili posipati,šećerom u prahu i cimetom .

Churros

Churros su slatki tanki uštipci koji se vežu uz Španjolsku, dapače, ovaj slatkiš je rasprostranjen iu Portugalu, Francuskoj i Latinskoj Americi čije se podrijetlo ne zna točno. Tijesto je jednostavno: tijesto napravljeno od brašna, vode i soli prži se na vrućem ulju. Od njega se peku ili tanki kolutići ili male trakice. Svoj karakterističan oblik postiže slastičarskom vrećicom. Kroz to protisnemo mekano tijesto kao masu. Preporučujemo nastavak za pjenu u obliku zvijezde. Gotovi churrosi božanstvena su poslastica laka za pripremu, koja se, primjerice, u Madridu jede s vrućom čokoladom.

Princess krafne

Naša princess krafna jedna je od najukusnijih slastica, radi se od karakterističnog zagorenog tijesta. Izrada zagorenog tijesta je kompliciraniji zahvat, ali ga se ne morate bojati. Zagoreno tijesto je tijesto od brašna kuhano na vodi i masnoći, koja naglo počne cvrčati, pa je zato i zovemo zagoreno tijesto. Masa se mora kuhati na visokoj temperaturi. Inače, tijesto za churros je također zagoreno tijesto. Princess krafna mora biti punjena domaćom kremom. No, umjesto jednostavne kreme od vanilije, možete napraviti kremu od bijele čokolade, jagode ili kave.

 

Ova čuda od krafni mogu se pripremiti kod kuće. Međutim, restorani i bifei moraju proizvoditi svježe delicije u velikim količinama. Ovo također zahtijeva posebne alate. U našoj ponudi možete naći sljedeć friteze za krafne!
Ne preostaje nam ništa, pokladno sezonu započnimo američkom krafnom s maslacem od kikirikija na kojoj nam zavide svi policajci ili tradicionalnim kroštulama i domaćim pekmezom. Koju god krafnu odabrali, nećete se razočarati!