gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Isprobali smo: SAGE električni kućni komposter

2023. 08. 29.

Isprobali smo: SAGE električni kućni komposter

Mnogi ljudi žive u stanovima koji nemaju vrt i nikako ne mogu riješiti kompostiranje kuhinjskog zelenog otpada, tako je i kod nas. Uobičajena je praksa već dugi niz godina da se smeće skuplja selektivno i baca u selektivni kolektor stambene zgrade, no što učiniti s korama povrća i voća ili ostacima hrane? Bačeni u "komunalnu" kantu za smeće, prije ili kasnije smrde, ocijede se i nemoguće ih je ponovno upotrijebiti, kao i ostalo smeće. Električni komposter SAGE svidio mi se jer zapravo ne radi kompost, već sirovinu s visokim udjelom hranjivih tvari, koju mogu izvrsno koristiti u balkonskim kutijama ili kod sobnih biljki kada se pomiješa sa zemljom.

Kako radi ovaj kućni komposter?

Uređaj nije posebno velik (36x28x32 cm), ali u njega može stati spremnik od dvije litre. Kuhinjski otpad koji želim preraditi stavim u spremnik (o tome što se smije, a što se ne, kasnije) i pritiskom na gumb pokrenem proces.

Tijekom ciklusa od 4-6 sati, stroj prvo suši, a zatim usitnjava materijale u spremniku na vrlo visokim temperaturama. Nakon toga se ohladi, i potpuno bezmirisni, suhi mljeveni materijal s do 80% manje veličine je spremno. Mnogi ovaj kompostni materijal nazivaju "eko-sječka", mogao bih ga usporediti sa suhim drvenim strugotinama.

Druga slika prikazuje usitnjenu, osušenu verziju sirovog otpada prikazanog na prvoj slici! Smanjenje volumena i suho stanje su vrlo spektakularni.

Što se može učiniti s otpadom koji obrađuje komposter?

Usitnjeni i osušeni otpad se miješa sa zemljom i može se koristiti nakon 2-4 mjeseca mirovanja. Na primjer, skupljam konačni proizvod u veliku teglu i kada je puna, nosim je u podrum, gdje ga miješam sa zemljom u kutiji koja se može zatvoriti.

A smjesa ide u balkonsku kutiju i posude sa sobnim biljkama. Ali ako se netko ne želi time baviti, može ga dati prijateljima i članovima obitelji ili raširiti u društveni komposter ili baciti u smeće (čak i ova upotreba ima smisla, jer tada smeće ne smrdi i količina smeća za prijevoz također je znatno manja!)

Za što je ovaj komposter dobar u praksi?

Prije svega, ako ga imate u kuhinji, količina miješanog smeća se smanjuje na djelić, u kantu za komunalni otpad ne ide praktički nikakav otpad sklon fermentaciji i truljenju. (Primjerice, otkad imamo takav komposter, miješano smeće odvozimo samo svaka dva tjedna - selektivno je već u zasebnoj posudi i u običnom smeću nema ništa smrdljivo!) I drugo, miješani kompostni materijal s tlom izvrstan je izvor hranjivih tvari za vanjske i sobne biljke.

Kakav kuhinjski otpad možemo preraditi pomoću uređaja za kompostiranje?

Ostaci ribe i mesa peradi (bez kostiju), voća, povrća, čak i s kožom
Žitarice i sjemenke, sir, grah, sjemenke i mahunarke
Talog kave i papirnate vrećice čaja
Jaje i ljuske, hrana za kućne ljubimce (bez kostiju)

Postoje stvari koje se ne smiju stavljati u stroj?

U spremnik ni pod kojim uvjetima ne smiju ulaziti tvrde kosti, slatkiši ili žvakaće gume, jestivo ulje ili masti. Tvrde sjemenke, orašaste plodove i tvrđe listove voća i povrća (npr. listove ananasa) treba izbjegavati.

Glasan? Je li potrošnja energije visoka?

Bojao sam se i jednog i drugog, a na kraju se nijedno nije ostvarilo. Ako se u njemu nalaze vrlo tvrdi materijali ili se u spremnik kompostera ubaci previše otpada, povremeno se može čuti kako se osovina zaglavi i zatim ponovno pokrene. Ali ni ovo nije takav zvuk da bismo se probudili u susjednoj sobi. Njegova potrošnja po ciklusu je samo 0,8kWh, što je zanemarivo malo čak i uz trenutne cijene energije.

Savjeti i trikovi koje smo otkrili tijekom korištenja

1. Spremnik od 2 litre ponekad se može pokazati nedostatnim. Ono što smo učinili bilo je da smo kupili veliku teglu za zimnicu i skupljali otpad za obradu u njoj dok je stroj radio. To je posebno bilo potrebno kod većih kuhanja, kada se skuplja količina koja odgovara količini 2-3 posude. (Gornja slika pokazuje da se i suhi "čips" skuplja na isti način.)
2. Nisam nigdje vidio da je opisano, ali komposter je imao dosta muke s lišćem kukuruza. Vlaknasti list teško se kida i nakon sušenja, praktički smota se na osovinu. Rješenje je prerezati listove na pola ili na tri komada prije nego ih stavite u stroj.
3. Posuda se može prati u perilici posuđa - ovo iskreno još nisam probala. Međutim, budući da je spremnik uvijek suh na kraju ciklusa, može se lako obrisati. Jednom je nešto malo zagorilo, ali se i to lako skinulo prema uputama u Uputama za korisnike - stavio sam limunovu koricu u posudu i s njom pokrenuo mašinu.

Je li moguće napraviti kompost kod kuće u stanu?

Toliko je moguće što sad ne mogu ni zamisliti da nije dio kuhinje. Ne zauzima puno mjesta i koristimo ga skoro svaki dan. Mnogo manje bacamo organskog otpada, a naše su biljke itekako zahvalne na tlu bogatom hranjivim tvarima!

Ukratko: toplo preporučujemo svima SAGE električni stroj za kompostiranje . Naručite uređaj već danas i za nekoliko dana vidjet ćete kakvu veliku pomoć pruža u kuhinji!

A ako imate pitanja o kućnom kompostiranju ili uređaju, slobodno pišite, naša služba za korisnike će odgovoriti na sve upite!

G.


Povezani proizvodi