gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Blog

Testirali smo: REENCLE kućni komposter

2023. 11. 01.

Testirali smo: REENCLE kućni komposter

Prije nekoliko mjeseci mogli ste pročitati da smo detaljnije testirali električni komposter SAGE. Iz tog članka je ispalo da uređaj zapravo ne radi pravi kompost, već takozvani organski otpad, koji se mora pustiti da odstoji i pomiješati sa zemljom da bi se mogao koristiti.

Što biste na to kad bismo rekli: postoji već uređaj koji od kuhinjskog otpada pravi odmah iskoristivi kompost? Eto, vrlo smo sretni što možemo objaviti da je prvi na svijetu, koji ovaj proces čini još lakšim, sada dostupan i u našem webshop-u!

REENCLE: pravi komposter

Testirali smo ga pod stvarnim uvjetima u vlastitoj kuhinji oko tri tjedna i uređaj je u svakom pogledu nadmašio naša očekivanja. Kao prvo, radi potpuno bezvučno, moglo bi se i spavati pored njega. I drugo - budući da brzo razgrađuje povrće i voće - divovski spremnik od 14 litara puni se vrlo sporo, u našem slučaju trebalo je tri tjedna što bismo ga morali isprazniti.

Ali kako to funkcionira?

Rad REENCLE uređaja za kompostiranje je vrlo jednostavan, on kontinuirano rotira kuhinjski otpad koji se nalazi unutar spremnika pomoću velike lopatice za miješanje. Sadrži mikroorganizme koji sporo razgrađuju organske materijale, pa se oni vrlo brzo pretvaraju u kompost (proizvođač kaže 2-24 sata, ali u stvarnosti bi to trebalo biti više, 12-24 sata). Gotov materijal se može odmah koristiti za poboljšanje tla naših biljaka.

Najvažniji dio uporabe je što kada je posuda puna nemojmo izvaditi sav kompost, nego maksimalno polovicu. Na taj način većina mikroorganizama ostaje i može se dalje razmnožavati, prerađujući sve više kuhinjskih ostataka.

Što možemo staviti u ovaj sobni komposter?

Uglavnom sav razgradivi kuhinjski otpad: u njega uglavnom stavljamo ljuske od voća, povrća i jaja, ostatke gotovih jela (meso, sir, riblje kosti, kruh) i talog od kave, osim toga stavljamo i osušeno ili posječeno cvijeće i biljke ( osim biljaka koje imaju neku bolest).

Ali uglavnom sirovine korištene za pečenje i kuhanje te ostatke hrane smo stavljali u spremnik, na sljedećoj slici na primjer možete vidjeti sadržaj suhe tvari u juhi od graška.

Važno je napomenuti da ovaj uređaj ne usitnjava, pa je vrijedno nasjeckati otpad prije umetanja. Ne treba razmišljati o velikim stvarima, ali npr. kora od limuna ne smije ići cijela, nego prerezana na pola kako bi se lakše razgradila. Isto tako, pazite na omjere, mogu ići i ostaci mesa i ribe, ali u odnosu na sadržaj cijele posude takvih materijala treba biti vrlo malo, kako bi i iskoristivost gotovog komposta bila optimalna.

Pridržavate li se ovih osnovnih i jednostavnih pravila, dobit ćete lijep suh i hranjivim tvarima bogat kompost spreman za upotrebu, odnosno možete ga posipati po tlu biljaka ili ga pomiješati sa zemljom za sadnju nove biljke. To mu je zapravo i najveća prednost, čak i u usporedbi s kompostiranjem na otvorenom – nije potrebno daljnje uzgajanje i ne može se pokvariti.

Ako se spremnik ne isprazni do kraja, već se uvijek izvadi iz gotovog komposta, mikroorganizmi će djelovati neograničeno, što znači da nema potrebe za ponovnom kupnjom starter kulture.

Bolje od ostalih rješenja za unutarnje kompostiranje?

Prednosti u odnosu na SAGE električni komposter:

  1. napravljen kompost se može odmah koristiti, ne treba ga ostavljati da odstoji, miješati sa zemljom i sl.
  2. puno veći spremnik (14 litara umjesto 2 litre) koji se jako sporo puni
  3. tihi rad.

Prednosti u odnosu na neelektrične kompostere

  1. nema potrebe stalno iznova kupovati starter kulturu koja sadrži mikroorganizme potrebne za razgradnju
  2. bez mirisa
  3. ne stvara se tekućina, proizvodi se suhi kompost

Je li ova metoda bolja od tradicionalnog kompostiranja na otvorenom?

Jasno je da većina ljudi nema priliku kompostirati u svom vrtu, bilo zato što nema vrt ili zato što nema znanja/energije. Svatko tko kompostira u svom vrtu dobro zna da se kompostna hrpa mora stalno njegovati, provjetravati, prevrtati, ukratko, ne smije se ostaviti sama. Nećemo više puta dnevno izlaziti u vrt s otpadom namijenjenim za komposter, svaki put ga posipati zemljom i sl.

S druge strane, REENCLE kućni uređaj za kompostiranje, ne zauzima puno prostora, pri ruci je u kuhinji i proizvodi pravilno obrađen kompost spreman za upotrebu. Stoga ga preporučamo i onima koji imaju vrt, ali nemaju želje i energije za mukotrpan posao kompostiranja.

Sažetak

Na temelju našeg iskustva, komposter REENCLE puno bolje odgovara našim svakodnevnim potrebama nego sličan stroj tvrtke SAGE. Ponajprije zato što se njegova posuda od 14 litara ne mora stalno prazniti, jer kako pečemo i kuhamo, sve ulazi neprekidno u spremnik, raskomada se i miješa, sve tiho i bez mirisa. Drugi razlog je što dobivamo kompost koji se može koristiti odmah nakon obrade.

Stoga toplo preporučujemo ovaj električni komposter svima. Naručite uređaj već danas i za nekoliko dana vidjet ćete kakvu veliku pomoć pruža u kuhinji!

A ako imate pitanja o kućnom kompostiranju ili uređaju, slobodno pišite, naša Služba za korisnike će odgovoriti na sve upite!

Gábor

Slični artikli na ovu temu:

Isprobali smo: SAGE električni kućni komposter

2023. 08. 29.

Nastavi čitanjemPovezani proizvodi