gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Kompostirati kod kuće? Moguće je!

2024. 09. 12.

Kompostirati kod kuće? Moguće je!

Pomaže vama i našem planetu

Kompostiranje je prirodni biološki proces u kojem se iz različitih organskih materijala stvara tvar slična humusu. To nije samo jednostavna kuhinjska aktivnost, već ozbiljan korak prema održivosti i zaštiti okoliša.

Zamislite samo koliko otpada od hrane proizvedete u tjedan dana! Sada zamislite da ono ne završi u smeću, već postane vrijedna hranjiva tvar u vašem vrtu ili u kućnom komposteru. Na taj način, osim količine otpada, možete smanjiti i emisiju stakleničkih plinova, jer organski otpad ne odlazi na odlagalište, gdje bi proizvodio metan.

Koristeći kompostiranje, možete napraviti vlastitu 'hranjivu bombu' za svoj vrt i biljke. Poboljšava kvalitetu tla i pomaže vašim biljkama da dobiju hranjive tvari iz pouzdanog izvora. Zahvaljujući kompostiranju, ono što je nekada bilo samo smeće sada postaje najvrjedniji izvor zdravlja za vaše biljke.

Što je dopušteno, a što nije?

Kompostiranje nije komplicirano, ali postoji nekoliko osnovnih stvari kojih biste trebali biti svjesni.

Što možemo kompostirati? Kore od voća i povrća, talog od kave, filteri za čaj, ljuske od jaja, pa čak i vrtni izrezi izvrsni su sastojci za kompost. Ali postoje stvari koje biste trebali izbjegavati!

Nemojte kompostirati:

    • meso i mliječni proizvodi,
    • ulja,
    • masti,
    • i velika količina citrusa.
    •  

 

One ometaju proces kompostiranja, a mogu izazvati i neugodan miris.

Dobro, ali kamo da ga smjestim?

Odabir mjesta komposta također je važan korak. Ako razmišljate o vrtnom komposteru, odaberite sjenoviti, ali dobro prozračen prostor koji je lako dostupan. Isplati se kupiti ili napraviti komposter koji će pomoći u održavanju procesa u redu.

Ako živite u stanu, ne morate se čak ni odreći kompostiranja! Mali sobni komposter ili električni komposter mogu biti odlično rješenje za vas. Ovi uređaji su bez mirisa i učinkovito rade, tako da će biti na savršenom mjestu u vašoj kuhinji bez ikakvih neugodnosti.

Koristite ga na sljedeći način

Kada je kompost spreman, možete ga koristiti na mnogo načina kako u vrtu tako iu domu. Postavite ga u gredice, u povrtnjak ili na travnjak. Ne zaboravite ni sobne biljke! Dodavanje male količine komposta tlu za posude može učiniti čuda. Kompost pomaže poboljšati strukturu tla i opskrbljuje vaše biljke hranjivim tvarima koje ih čine jačima i zdravijima.

Brzo i praktično rješenje za dom

Električni komposteri pravi su "game changeri" kada je u pitanju brzina. Kompostiranje tradicionalnim metodama može trajati mjesecima, dok električni komposter može skratiti proces na nekoliko tjedana ili čak dana. Osim toga, ne samo da će vam uštedjeti vrijeme, već i značajno olakšati rukovanje kompostom.

Još jedna velika prednost električnih kompostera je njihov rad bez mirisa. Ovo je posebno važno za unutarnju upotrebu, jer nitko ne želi neugodne mirise u kuhinji. Električni komposteri opremljeni su posebnim filtrima i sustavima protoka zraka koji osiguravaju da proces kompostiranja bude bez mirisa. Osim toga, električni komposter je pogodan i za razgradnju ostataka hrane, mesa i peciva – bez mirisa – tako da je u kuhinji još manje otpada!

Moderne tehnologije također čine kompostiranje stotinu puta lakšim. Neki modeli također imaju pametne senzore i aplikacije. Uz njihovu pomoć proces kompostiranja se može lako pratiti i optimizirati. Tihi rad i male dimenzije omogućit će vam da pronađete savršeno mjesto za električni komposter čak i u stvarno malim kuhinjama i smočnicama!

Kao što vidite, kompostiranje je jednostavno koliko i sjajno! S unutarnjim električnim komposterom ne samo da možete smanjiti kuhinjski otpad i svoj ekološki otisak, već svojim biljkama možete dati i potpuno novi život!

 


Povezani proizvodi