Kakva je profesionalna talijanska pizza?
2022. 11. 28.
Porijeklo talijanske pizze
Pizza je već u antičko doba bila raširena na području Mediterana, dapače, tanje pite, razvučeno tijesto, s nekim preljevom jele su se u svim dijelovima Europe. Na primjer, langoš je za nas bio slično jelo, jer se u početku tijesto nije pržilo u masti, već je to bila obična pita od kruha. Naravno, rajčice su se na pizzi pojavile tek nakon otkrića Amerike, ali morali smo pričekati sve do 17. stoljeća.
No, povijest pizze Margherita doista je zanimljiva. Ime je dobio po Margiti Savojskoj, kraljici Italije. Za nju ga je napravio talijanski kuhar. I dodaci na pizzu su, budući da je riječ o 19. stoljeću, bili inspirirani talijanskom trobojnicom. Zato su rajčice, bosiljak i mozzarella postali kultni dodaci pizze Margherita. Također je važno znati da je pizza Margherita izrazito napuljska pizza.
Kakvo bi trebalo biti tijesto?
Važno je naglasiti da ne postoji samo jedna vrsta talijanskog tijesta za pizzu. Uostalom, ne samo tjestenina, nego i tijesto za pizzu, pa čak i nadjevi, rade se drugačije u svakoj regiji. Na primjer, rubovi napuljske pizze su debeli, dok je unutrašnjost pizze tanka i često nije hrskava. I njezin rub omekša dugotrajna fermentacija. Sjeverna talijanska pizza tanka je i prhka, mnogima omiljena talijanska pizza, no još uvijek misle da je nastala u Napulju. Zabunu izaziva činjenica da je porijeklo talijanske pizze, pizze Margite Savojske, iz Napulja. Napulj je domovina talijanske pizze, ali većina ljudi talijansku pizzu povezuje s hrskavim tijestom sjeverne regije. Sicilijanska pizza se prži u tavi, a tijesto je dignuto i spužvasto. Ova vrsta pizze čak upija ulje iz posude, za razliku od ostalih pizza koje se peku u pećnici na drva.
Naravno, danas se pizze peku u pećnici za pizzu na visokoj temperaturi. Za pravu talijansku pizzu možda će vam trebati i lopata za pizzu. Ako radite profesionalnu pizzu kod kuće, ispecite je u kalupu za pizzu .
Za talijansko tijesto za pizzu potrebno je samo brašno, voda i sol te kiselo tijesto ili kvasac. Prema riječima priznatih pekača pizze, za tijesto svakako treba koristiti brašno 00 jer je s njim puno lakše i učinkovitije raditi nego s brašnom 550 koje je kod nas najzastupljenije. U napuljsko tijesto obično se dodaje maslinovo ulje, no tijesto za pizzu iz drugih krajeva ne radi se nužno s uljem. Inače, maslina daje tijestu fini okus i olakšava rad s njim. Ostavite talijansku tjesteninu da se diže najmanje 4 sata. Ovo su zlatna pravila. Tijesto se mora peći u prethodno zagrijanoj pećnici postavljenoj na maksimalnu temperaturu.
Pravi talijanski dodaci
Koji su dodaci na pravoj talijanskoj pizzi? Rajčice su jedna od najvažnijih baza za preljeve za pizzu. Rajčice treba kod kuće ispasirati . Na umak od rajčice ne morate posipati previše stvari ako želite napraviti pravu talijansku pizzu. To mogu biti šampinjoni, rikola, talijanska šunka ili čak talijanska salama, pa čak i tuna. Bosiljak, svježi bosiljak vrlo je ukusan nadjev za pizzu koji božanstveno nadopunjuje okuse. Neki ljudi svoju pizzu zalude s malo mascarponea. Poanta je da se nadjev izvorne talijanske pizze ne sastoji od previše komponenti. Na pizzu je dovoljno staviti 2-4 vrste nadjeva.
Jesmo li vas oraspoložili za domaću talijansku pizzu? Onda dobro zamijesite brašno koje smo vam preporučili, s malo maslinovog ulja, napravite božanstveni preljev od rajčica i pravac pećnica! Što više vježbate, to će na kraju biti ukusnije!
Povezani proizvodi
GAMMO rezač za pizzu - ø10cm
3,75 EUR(3,00 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER rezač za pizzu
8,12 EUR(6,50 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER kalup za pizzu 30cm-limeni
9,38 EUR(7,50 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER kalup za pizzu 34cm-limeni
10,62 EUR(8,50 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER kalup za pizzu 30cm-neljepljiv
18,12 EUR(14,50 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER kalup za pizzu 34cm-neljepljiv
21,25 EUR(17,00 EUR + PDV)
LOUIS TELLIER lopata za pizzu
48,75 EUR(39,00 EUR + PDV)
Termokutija s gornjim punjenjem za pizze , 62 litre
126,25 EUR95,00 EUR(76,00 EUR + PDV)