gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Loše spavate? Možda je večera kriva!

2023. 08. 21.

Loše spavate? Možda je večera kriva!

Loše spavanje

Okretanje, otežano disanje, česti odlasci na WC, učestalo buđenje, utrnuli udovi, znojenje - spomenimo samo neke od "patnji" lošeg sna. Ako vam ovo zvuči poznato, jer često loše spavate, onda vjerojatno znate i koliko nedostatak mirnog sna ostavlja traga na svakodnevici.

Umorni ste tijekom dana, neda vam se ništa, osjećate se depresivno ako noću niste dobro spavali. Zato se veselite ponovnom ležanju u krevetu – ali niste sigurni hoćete li moći mirno spavati ni sljedeću noć.

 

Prehrambeni uzroci lošeg sna

Iza lošeg sna može stajati bezbroj različitih razloga. Vrijedno je konzultirati se sa stručnjakom kako biste saznali što dovodi do nemirnih noći.

Događa se da sjedilački način života, veliki stres, loše navike ili određene bolesti onemogućuju miran i ugodan san. A često se događa da loše spavate zbog jela i prehrane.

 

Neispravna prehrana

Uravnotežena prehrana u osnovi može odrediti kvalitetu vašeg sna. Ravnoteža znači raznolikost s jedne strane, a redovitost s druge strane. Samo jedan propušteni glavni obrok vrlo lako može poremetiti ravnotežu. Vrijedno je nastojati što je više moguće imati sustav u svojim danima koji uključuje i obroke.

Unos premalo vitamina i minerala također može uzrokovati loš san! Prije svega, konzumacija povrća i voća može značajno pridonijeti boljem snu, ali i druge namirnice koje sadrže korisne nutrijente dobro će utjecati na vaše noći. Mliječni proizvodi, meso, riba i jaja također doprinose boljem snu potičući proizvodnju hormona odgovornog za regulaciju ciklusa spavanja (melatonina).

 

Fluktuirajući šećer u krvi

Oscilacije šećera u krvi također su čest problem koji utječe na kvalitetu sna. Za pravilan san bitno je da razina šećera u krvi ostane stabilna tijekom noći.

Zato ne preporučuju jesti slatkiše, tjesteninu ili rafinirane ugljikohidrate neposredno prije spavanja!

 

Refluks

Tijekom sna tijelo sporije reagira na promjene, uključujući, primjerice, iritacije dišnih puteva. Stoga ne može pravilno reagirati kada kiseli želučani sadržaj počne iritirati jednjak: prva se mikrobuđenja odvijaju, a zatim refleksni kašalj. Sve to narušava kvalitetu sna.

Loš san stoga može biti uzrokovan refluksom. Stoga vrijedi izbjegavati, među ostalim, grickanje i jelo prije spavanja, kao i konzumaciju alkoholnih, gaziranih i kofeinskih napitaka.

 

Prekomjerna težina

Istraživanja su pokazala da je kvaliteta sna lošija kod osoba s prekomjernom težinom.
Prekomjerna tjelesna težina prepreka je mirnom snu.

Višak kilograma, primjerice, povećava rizik od problema s disanjem noću (opstruktivna apneja za vrijeme spavanja).

 

Ako vam se objava svidjela i zanimaju vas drugi korisni sadržaji, pratite nas na pratite nas na Facebook-u! A ako želite skuhati nešto što može dobro utjecati na vaš noćni san, onda od nas nabavite najmodernije kuhinjske alate klikom ovdje!