gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Pasirka: za što je dobra i kako je koristiti?

2022. 03. 24.

Pasirka: za što je dobra i kako je koristiti?

 Pasirka: za što je dobra i kako je koristiti?

Pasirka je dokaz koliko se mogućnosti krije u svakom kuhinjskom aparatu, a koje često niti ne primjećujemo. Međutim, takav se uređaj može koristiti ne samo u profesionalnim restoranima, već čak i kod kuće!

Što je to pasiranje?

Pasiranje je kuhinjski proces tijekom kojeg se hrana s grubljim vlaknima postaje kašastija te se odvajaju vrijedni dijelovi sirovine od bezvrijednih, neupotrebljivih dijelova. Na primjer, sjemenke iz mesa voća, manje, žilave kosti iz ribe. Mnogi se okreću blenderu u slučajevima kada se pomoću pasirke može postići idealan rezultat: hrana pireaste konzistencije, očišćena od svih nepotrebnih tvari.

 

S blenderom možete miješati tvrđe dijelove sirovine, ali oni naravno tako ulaze u hranu. Prilikom pasiranja kroz pasirku probijamo mekani dio hrane. Dakle, kod pasiranja odvajamo neprobavljive, tvrde dijelove i ostale, vrijedne suhe tvari. 

Za što koristimo pasirku?

Bilo da vas privlače tradicionalna domaća jela, međunarodni okusi ili moderna kuhinja, naći ćete primjere jela za koje će vam poznavanje ovog procesa dobro doći.

Pasiranje kod kuhanja fiš paprikaša

Fiš paprikaši pored Dunava, Tise i Balatona su različiti, a o ovoj temi se vode ozbiljne rasprave. Ne pasira se fiš pored Dunava, a neki kažu da upravo ta radnja fišu pored Tise daje okus i dušu. Naime, za fiš paprikaš vrijedi napomenuti da ga restorani posebno vole pripremati pasiranjem, jer će tako sigurno poslužiti pravu kvalitetu, a u juhi neće biti sitnih komadića kostiju.

Kako ćemo pasirati ribu? Zapravo, uređaji za pasiranje mogu biti ručni ili električni.
Ako nećete kuhati fiš u industrijskim količinama, postoji velika vjerojatnost da vam jedna od naših 
ručnih pasirki može biti od velike pomoći.

Džemovi i umaci

Od plodova sitnih sjemenki možete napraviti božanstveni domaći džem. Brojnim kreativnim receptima možete začiniti voće koje je božanstveno samo po sebi, oni predani već su probali maline s mentom, jagode s rabarbarom ili džem od jabuka s bazgom. Naravno, nema smisla za vrlo rutinirane pekmezare opisivati da se sirovina sa sitnim sjemenkama mora pasirati. Slična je situacija kao i s džemovima u slučaju chutney-a, budući da, primjerice, za chutney od ribiza, dunje ili drenjine kao sirovinu koristimo pasirano voće. 

 

No, na primjer, jeste li ikada razmišljali o tome da napravite domaći umak od rajčice za autentičnu talijansku pastu? Za ovo će vam trebati pasirana rajčica!
Međutim, vrijedi razmisliti i o količini. Učinak ručne pasirke je 30-36 kg/sat, tako da se u procesu umorite. Stoga, ako redovito pasirate, najvjerojatnije se isplati kupiti električnu pasirku 
koje može preraditi do 400 kg/sat, tako da se ne morate ni fizički umarati.

 

Ovo su samo najčešći primjeri, pustimo li maštu na volju, možemo pronaći mnoštvo jela koja je uzbudljivo pripremati kod kuće, no teret pasiranja je ono što nas koči od eksperimentiranja. Recimo, jeste li ikada razmišljali koliko je lakše napraviti zakusku, ajvar ili domaće voćne sokove.

 

Nadamo se da smo vas potaknuli da isprobate ovaj postupak kod kuće. Posjetite našu internet trgovinu, gdje ćete pronaći najbolje pasirke!


Povezani proizvodi