gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Priprema zimnice: umjetnost kućnog konzerviranja

2024. 07. 08.

Priprema zimnice: umjetnost kućnog konzerviranja

Konzerviranje je metoda koja se stoljećima koristila za čuvanje hrane, a koja je ovih dana ponovno vrlo popularna. Ovom tehnikom možemo dugo čuvati sezonsko voće i povrće kako bismo u okusima ljeta mogli uživati ​​iu hladnim zimskim mjesecima. Osim toga, poseban okus domaćih zimnica i kiselih krastavaca privlači sve više ljudi koji se rado vraćaju prirodnoj hrani bez aditiva. Sada možete upoznati najpopularnije metode i trikove!

Savjeti za uspješno pripremanje zimnice

Najvažniji je izbor svježih sirovina. Uvijek birajte najsvježije, najzrelije voće i povrće. Zreli ali ne prezreli sastojci osiguravaju najbolji okus i teksturu. Sterilizacija staklenki i poklopaca je neophodna. To možete učiniti u vrućoj vodi ili u pećnici, pazeći da u staklenkama ne ostanu štetni mikroorganizmi. Recepti se moraju točno pridržavati, posebice količine šećera, octa i soli. Konzerve treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a otvorene staklenke čuvati u hladnjaku i pojesti što prije.

 

Metode konzerviranja

Postoji mnogo načina konzerviranja, od kojih svaki nudi različite prednosti u pogledu trajnosti i okusa konzervirane hrane. U nastavku predstavljamo najpopularnije tehnike kako bi svatko mogao pronaći onu koja mu najviše odgovara.

Konzerviranje toplinskom obradom:

Ovo je jedan od najčešćih načina pri kojem se pripremljeno voće ili povrće puni u staklenke, a zatim se staklenke termički obrađuju u vodi. Tijekom toplinske obrade zrak se istiskuje iz staklenki te se na taj način sprječava razvoj bakterija i plijesni. Ova metoda je idealna za pravljenje džemova, kompota i kiselih krastavaca.

Sporo hlađenje:

Ova metoda se uglavnom koristi za džemove. Vrući džem se ulije u sterilizirane staklenke, zatvori i stavi između deka ili ručnika da se polako hladi. Ovo sporo hlađenje pomaže u stvaranju vakuuma koji sprječava rast mikroorganizama.

Kiseljenje:

U ovoj metodi ocat se koristi kao konzervans. Povrće i voće stavljeno u sok s octom može se čuvati u kiseloj sredini, što sprječava razvoj bakterija i plijesni i mokroorganizama.

Smrzavanje:

Zamrzavanje je također učinkovit način očuvanja hrane. Tijekom zamrzavanja, voće ili povrće se nakon odgovarajuće pripreme sprema u zamrzivač, čime se očuva njihov okus i nutritivni sadržaj.

 

Potrebno kuhinjsko posuđe

Određeni posebni kuhinjski alati neophodni su za učinkovito konzerviranje. Ovi alati osiguravaju da možemo pravilno raditi na svakom koraku i proizvoditi ukusnu, dugotrajnu hranu.

Staklenke i poklopci za konzerviranje:

Staklenke su dostupne u različitim veličinama i oblicima. Važno je da staklenke i poklopci budu čisti i neoštećeni kako bi se tijekom termičke obrade savršeno zatvorili.

Veliki lonac:

Za zajedničko prokuhanje sirovina potreban vam je veliki lonac, u kojem se toplinski obrađuju sirovine ili staklenke.

Kutlača i lijevak:

Za sipanje vrućeg pekmeza u staklenke potrebni su kutlača i lijevak

Hvataljke i rukavice:

Potrebne su vam hvataljke i rukavice otporne na toplinu za stavljanje boca u vruću vodu i vađenje iz nje. Time se osigurava siguran rad.

Pasirke ili prijenosni blenderi:

Pasirke i prijenosni blenderi graju važnu ulogu tijekom konzerviranja, posebice pri izradi džemova ili umaka, na primjer.

 

Konzerviranje vam također daje priliku uživati ​​u ukusnim domaćim proizvodima tijekom cijele godine.

Ukoliko želite kupiti potreban alat posjetite našu web stranicu, gdje možete pronaći širok izbor svega što vam je potrebno za konzerviranje i pripremu zimnice!