gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Povijest roštilja

2023. 06. 26.

Povijest roštilja

Što je to roštilj (BBQ)?

U izvornom smislu, roštilj (ili barbecue) je tehnika kuhanja koja je postala popularna prvenstveno u južnim državama Sjedinjenih Američkih Država (SAD). S vremenom su se tako počela nazivati ona prijateljska i obiteljska okupljanja koja su se organizirala oko roštilja.

Mnogi ljudi brkaju barbecue s roštiljem, iako su oni zapravo prilično različiti.

Barbecue (skraćeno BBQ) je polagano kuhanje na vrućem dimu od drva ili drvenog ugljena na konstantnoj niskoj temperaturi (110-120 stupnjeva).
Nije neuobičajeno da se posebno veliko meso (do 8-10 kg) kuha na ovaj način. (S druge strane, tijekom pečenja na roštilju, meso, povrće, kobasice, i gljive narezani na male ploške prže se izravno, na visokoj vatri, na ugljenu ili drvenom ugljenu.)

 

Prava tehnika

Tijekom pečenja meso može izgubiti i do 30% težine, ali to ne znači da će se osušiti. Ostaju sočne ispod pečene, gotovo crne kore. Meso pečeno pod zaštitom kore nevjerojatno je ukusno. Prilikom rezanja možete vidjeti jedinstveni ružičasti prsten (dimni prsten) na rubu površine za rezanje: to dokazuje da je kuhar napravio odličan posao.

Međutim, za to morate biti vrlo pažljivi kako biste održavali temperaturu i ostavili dovoljno vremena za rad: sporo kuhanje odvija se nekoliko sati. Kod svinjetine to može biti i do 7-8 sati, a kod govedine i više, do 14-15 sati. To vrijeme je potrebno kako bi meso dobilo karakterističnu teksturu koja ga čini nepogrešivim.

Roštilj uključuje odgovarajuće začine, odnosno suhu marinadu (koja se utrlja), kao i BBQ umak, koji meso dobiva prilikom serviranja. Oni mogu biti vrlo raznoliki, a iako svaka verzija ima prepoznatljiva stilska obilježja, u osnovi ne postoje dva BBQ jela i ne postoje dva ista BBQ umaka. Tradicionalno u Americi, svaka regija i svaka država ima svoju tradiciju, na koji BBQ umak, na koje tehnike pečenja i na koje začine se kunu.

 

Barbecue recepti

Dakle, ako ovog ljeta planirate imati BBQ kao jednu od velikih atrakcija, morate pripremiti tri stvari: meso, suhu marinadu (na utrljanje) i umak za posluživanje.

Sljedeće recepte smatrajte samo nekom vrstom poticanja na razmišljanje i zadirkivanja. U svakom slučaju, ako ih isprobate, bit će to dobra polazna točka za kasnije prilike!

 

Recept za suhu marinadu (na utrljavanje) za domaći barbecue

Bit suhog mariniranja je da se meso ne natapa sokom, već samo natrlja začinima i ostavi da odstoji. Zbog toga tijekom pečenja lakše dolazi do izražaja karakterističan, dimljeni okus i puno se lakše stvara korica.

Suha marinada za Kansas City barbecue

1,2-1,3 dl smeđeg šećera, 4 žlice crvene paprike, 1 žlica mljevene paprike, 1 žlica soli, 3-4 češnja češnjaka (možete koristiti i granulirani češnjak) i 1 žličica kajenskog papra koji možete zamijeniti s drugim čili papričicama. (Količina je dovoljna za 3-4 kg mesa.)

Ovi sastojci čine začinsku mješavinu, kojom se meso mora natrljati prije pečenja, a potom ostaviti da malo odstoji.

 

Recept za domaći barbecue umak

Za 4-5 decilitara umaka potrebni su sljedeći sastojci:

  • 2 žlice ulja (biljnog)
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 ljutika - možete je zamijeniti crvenim lukom
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 2 žličice mljevenog sjemena gorušice
  • 1-2 žličice čilija u prahu
  • 1-2 žličice crvenog papra - možete ga zamijeniti paprikom
  • 5-6 dkg smeđeg šećera
  • 2 teaspoons Worcestershire sauce - you can replace it with soy sauce
  • 50 dkg kečapa
  • 1-2 dl vode - ovisno kakvu gustoću želite
  • plus sol i papar

Za pripremu umaka počnite guliti luk! Luk narežite što sitnije, češnjak protisnuti prešom za češnjak

Zagrijte ulje u tavi, dodajte luk, pa 4-5 minuta kasnije češnjak! Umiješajte sjemenke gorušice, čili u prahu i papriku pa sve dinstajte još par minuta!

Zatim dodajte kečap, vodu, smeđi šećer, jabučni ocat, Worcestershire umak/sojin umak i pustite da zavrije uz povremeno miješanje.

Smanjite vatru, pa pirjajte i kuhajte uz povremeno miješanje 15-20 minuta dok ne dobijete željenu gustoću. Nakon kušanja okus možete oplemeniti solju i paprom!

 

Nadamo se da smo vas oraspoložili za barbecue! Ako vam još nešto treba za organizaciju odličnog BBQ partyja, potrebne alate možete nabaviti kod nas


Povezani proizvodi