Recepti laganih ljetnih kolača
2023. 07. 03.
Ljetni rashladni kolači
Ljeto bjesni. Na nebu nema ni jednog jedinog oblaka. Sunčeve zrake su tople. Vrućina je velika. Sjediš na svojoj terasi, u hladu. Iako puše mali, ugodni povjetarac, ipak se osjeća toplina. Pijuckate ledeno hladnu limunadu da utažite žeđ, ali nešto ipak nedostaje.
Nešto stvarno osvježavajuće, rashlađujuće i lagani međuobrok.
Nešto pjenasto, voćno, slatko ili možda osvježavajuće trpko.
Lagani ljetni kolač!
Ako vam već curi slina, ne oklijevajte više, pripremite se za sljedeći takav trenutak! Napravite kolače koji će vam sigurno prijati na vrućini!
Ljetni kolači bez pečenja
Po vrućini nije nužno dobra ideja uključiti pećnicu, kako bi i ona zagrijala stan. Kolači bez pečenja izmišljeni su samo za ovu priliku!
Primjerice, deserti u čašama jednostavna su i odlična rješenja. Mogu se mijenjati na bezbroj načina, lako se hlade i naravno, božanstveno su ukusni! Može uključivati kekse, svježi sir, voće, džem, puding, pjenu, jogurt, sladoled - niz mogućnosti je beskrajan. Možete čak i karamelizirati sastojke pomoću kuharske baklje.
Pire od kestena je kralj slastica. Može se pripremiti za nekoliko sekundi, a okus govori sam za sebe! Ako želite posluživanje obaviti sa stilom, možete koristiti i četvrtastu čašu Fingerfood koja je izrađena od razgradive šećerne trske.
Ljetni kolač od sira: pita od breskve i sira
Svježi sir također može jako dobro pasti na ljetnim vrućinama. A kako bolje spojiti svježi sir nego s rajskim, sezonskim voćem? Što može biti ugodnije za zagristi od pite od sira - hladne ili tople...?
Ako se slažete da nema ništa bolje od ovoga u ljetno poslijepodne, onda trebate nabaviti samo nekoliko sastojaka i već možete iznenaditi sebe, svoje ukućane ili goste voćnom pitom.
Sastojci
Za tijesto za pitu trebat će vam samo 30 dkg brašna, 25-30 dkg maslaca (odličan je izbor koristiti oblikovani domaći maslac), i malo vode.
A za nadjev 5-6 breskvi (možete breskve, marelice ili čak i nektarine po želji), 2 jaja, 25 dkg svježeg sira, 10 dkg jogurta, 1 limun, 1 prstohvat vanilije i 1-2 žlice šećera u prahu.
Priprema
Kalup za pitu namazati maslacem, pobrašniti i staviti u frižider! Brzim pokretima pomiješajte 30 dkg brašna sa 25 dkg hladnog maslaca izrezanog na kockice i prstohvatom soli pa dodajte 6 žlica hladne vode i mijesite dok ne bude glatko! Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se odmori!
Nakon 20 minuta izvaditi tijesto i kalup za pitu! Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj dasci ili silikonskoj dasci za miješenje i stavite u kalup. Izbockajte ga vilicom, pa stavite u zamrzivač na 2 minute!
Hladno tijesto obtežite i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Pecite dok ne svijetli, a zatim ostavite sa strane dok pripremate nadjev!
Breskvama izvadite koštice i razdvojite jaja! Istucite bjelanjke. Svježi sir pomiješajte s jogurtom, dodajte malo naribane limunove korice, žumanjke, vaniliju i šećer u prahu. Zatim vrlo pažljivo umiješajte pjenu od bjelanjaka.
Dobivenu kremu izlijte u ohlađenu posudu za pitu, a na nju stavite narezanu breskvu! Stavite pitu u zagrijanu pećnicu još 20-30 minuta i ukusna pita od breskvi i sira je gotova!
Voćni ljetni kolač: san od ribizla
No nije breskva jedino voće od kojeg se može napraviti božanstvena ljetna torta.
Što kažete na ribizle, na primjer? Njezin nepogrešiv okus čini iskustvo nezaboravnim!
Sastojci
San od ribizla sastoji se od tijesta i kreme, s ukrasima na vrhu.
Za tijesto vam je potrebno 8 jaja, 8 žlica šećera i 8 žlica brašna te 1 žličica praška za pecivo i 1 žličica sode bikarbone.
Za kremu 1 l mlijeka, 8 žlica griza, 20 dkg margarina, 20 dkg šećera u prahu i trebat će vam cca. 50-60 dkg ribizla.
Priprema
Izrada tijesta iz snova od ribiza počinje razdvajanjem jaja. Žumanjke morate miksati sa šećerom dok ne postanu pjenasti. I istucite bjelanjke u čvrstu pjenu!
Prašak za pecivo i sodu bikarbonu umiješajte u brašno. Zašećereni žumanjke ulijte u čvrstu pjenu i pažljivo promiješajte. Prosijte smjesu brašna i nastavite pažljivo miješajte.
Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje (cca 15-20 cm x 30-40 cm) i ravnomjerno poravnajte. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
Dok se tijesto peče, možete pripremiti kremu. Za početak napravite tradicionalne krupice od mlijeka i griza – ali bez šećera! Zatim pustite da se griz ohladi. U međuvremenu izmiksajte margarin sobne temperature sa šećerom u prahu i ulijte u potpuno ohlađen milkshake. Sve izmiksati dodajući oprane ribizle.
Nakon što je tijesto pečeno, pustite ga da se ohladi i pažljivo odlijepite papir za pečenje. Vodoravno prepolovite. Ravnomjerno nanesite kremu na donji dio, a zatim vratite gornji dio! Ohladite i ostavite sve u hladnjaku još nekoliko sati. Na kraju kao ukras pospite šećerom u prahu i na vrh stavite nekoliko ribizla!
Nadamo se da smo vam uspjeli dati nekoliko ideja o tome kakvi bi lagani ljetni kolači bili dobri na vrućini! A ako vam i dalje trebaju alati za njihovu izradu, pogledajte našu internetsku trgovinu: ovdje ćete sigurno pronaći ono što vam treba!