Recepti za kolače od ranoljetnog voća
2024. 06. 18.
Recepti za kolače od ranoljetnog voća
Za sunčane dane nema ništa bolje od laganog i osvježavajućeg kolača koji vam donosi okuse sezone. Jagode, trešnje, ribizle, borovnice i maline voće su koje čine prekrasne slastice.
Zamislite kako se u vašoj kuhinji priprema ukusna pita od jagoda ili kremasti kolač od sira s ribizlama, a rajski miris koji se širi iz pećnice ispunjava cijelu kuću!
Ovi recepti ne samo što su jednostavni za napraviti, nego će vam zajamčeno izmamiti osmijeh na lice.
Isprobajte recepte i uživajte u okusima ljeta u svakom zalogaju!
Jagode
Jagode su jedno od najpopularnijih ljetnih voća. Njihov svjež, sladak okus i jarko crvena boja očaraju gotovo svakoga.
Štoviše, vitamin C u njima jača imunološki sustav, dok antioksidansi usporavaju proces starenja. Jagode su niskokalorične pa mogu biti odličan izbor i za osobe koje su na dijeti. Da ne spominjemo da njihov visok sadržaj vlakana doprinosi zdravlju probavnog sustava.
Pita od jagoda
Sastojci:
- 250 g jagoda
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- ekstrakt vanilije
za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva!
- Pomiješajte brašno, šećer i maslac.
- Dodajte jaje i ekstrakt vanilije!
- Dodajte nasjeckane jagode!
- Smjesu izlijte u podmazan kalup za pite i pecite 30 minuta.
Mascarpone gateau od jagoda
Ingredients:
- 300 g jagoda (za dekoraciju narezati rezačem za jagode)
- 250 g mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 200 g keksa
- 1 dl mlijeka
- vanilin šećer
za pripremu:
- Pomiješajte mascarpone i šećer u prahu.
- Kekse namočite u mlijeko i redatajte u kalup za torte!
- Na biskvite poslažite mascarpone kremu i jagode!
- Hladiti najmanje 2 sata!
Trešnje
Trešnje su jedno od najslađih blaga ljeta koje svakako treba uvrstiti u svoju prehranu ne samo zbog okusa, već i zbog blagotvornog djelovanja. Ovi mali crveni plodovi prepuni su vitamina i minerala. Jeste li znali, primjerice, da su trešnje izvrstan izvor vitamina A koji blagotvorno djeluje na oči i kožu?
Osim toga, melatonin u trešnjama može vam pomoći da bolje spavate. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, pomaže u smanjenju upale.
Zbog niskog udjela kalorija i visokog udjela vlakana, trešnje su idealan izbor i za osobe koje su na dijeti.
Clafoutis od trešanja
Sastojci:
- 300 g trešanja (bez koštica)
- 100 g brašna
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 2 dl mlijeka
- vanilin šećer
za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva!
- Pomiješajte brašno, šećer, jaja, mlijeko i vanilin šećer!
- U namašćenu posudu za pečenje stavite višnje.
- Preko toga prelijte tijesto i pecite 40 minuta!
Crvene ribizle
Ribizle su jedan od najuzbudljivijih ljetnih plodova. Pune vitamina C, pomažu vašem tijelu u borbi protiv infekcija. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, također podržavaju probavu.
Pomoću njih možete napraviti ukusan kolač od sira od ribizla, koji je savršen spoj kiselog ribizla i slatkog vrhnja ili čak osvježavajuću limunadu od ribizla. Kiseli okus ribizla posebno se slaže s desertima, ali dobar je izbor i u salatama i umacima.
Kolač od sira od ribizla
Sastojci:
- 200 g ribizla
- 250 g krem sir
- 100 g šećera
- 200 g keksa
- 100 g maslaca
- 2 jaja
za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva!
- Kekse smrvite i pomiješajte s otopljenim maslacem.
- Smjesu stavite u kalup za tortu.
- Pomiješajte krem sir, šećer i jaja!
- Dodajte ribizle i prelijte ih preko biskvita!
- Pecite 45 minuta!
Borovnice
Borovnice su izvrstan izvor vitamina K. A antocijanini u njoj imaju protuupalna svojstva i mogu doprinijeti očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sustava.
Izvrstan je za upotrebu u kolačima, muffinima, milkshakeovima ili čak salatama.
Muffini od borovnice
Sastojci:
- 200 g borovnica
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 1 dl mlijeka
- prašak za pecivo
za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva!
- Pomiješajte brašno, šećer i prašak za pecivo.
- Dodajte jaja, maslac i mlijeko.
- Umiješajte borovnice!
- Smjesu izlijte u kalupe za muffine i pecite 20 minuta!
Maline
Maline su jedno od najukusnijih voća ljeta. Zahvaljujući niskom sadržaju kalorija, možete ih sigurno jesti tijekom bilo kojeg obroka, bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri.
Isprobajte recept za brownie s malinama u kojem se kiselkasti okus malina savršeno slaže s bogatom slatkoćom čokolade!
Brownie s malinama
Sastojci:
- 200 g malina
- 200 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 g brašna
za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva!
- Otopite tamnu čokoladu i maslac!
- Umiješajte šećer i jaja!
- Dodajte brašno, pa maline!
- Smjesu izlijte u tepsiju i pecite 25 minuta.
Nadamo se da ćete ovim receptima uspjeti učiniti ljetna popodneva zanimljivijima! Zapamtite, najbolji kolači uvijek se prave od najsvježijeg voća!
A potreban alat za pečenje možete kupiti kod nas u bilo kojem trenutku!