Failed to retrieve the content. Tajna napuljske pizze

gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Blog

Tajna napuljske pizze

2024. 03. 11.

Tajna napuljske pizze

Povijest pizze

U početku pizza se pravila od krušnog tijesta na što su se stavljali razni lokalni dodaci - prvenstveno rajčica, sir i začini. 1889 godine se pojavio talijanski šef Raffaelle Esposito, tko je pripremio “Pizza Margheritát" tadašnjoj kraljici Italije, Margheriti di Savoia. Ta pizza je nosila boje talijanskog trikolora: crveno (rajčica), bijelo (mozzarella) i zeleno (bosiljak).

Nismo pretjerali kada smo napisali što je napuljska pizza životni doživljaj: uglavnom ovo jelo je postalo lik duhovnosti i gostoprimstva grada, čiji kulturni značaj je priznao čak UNESCO. Na taj način je dospio 2017 godine na listu intelektualne kulturne baštine i priprema pizze na napuljski način.

 

Što čini pizzu "napuljskom"?

Postavlja se pitanje, zašto je napuljska pizza toliko jedinstvena što je postala i dio UNESCOVE svijetske baštine? Tajna je u pojedinostima: u kvaliteti sastojaka, u načinu pripremanja tijesta i ne u zadnjem redu u tehnici pečenja.

Dva glavna sastojka pizze se proizvodilo na hranjivom tlu vulkana Vezuv rajčice San Marzano i mozzarella di bufala od mlijeka bivola. Ovi autentični sastojci daju napuljskoj pizzi jedinstvenost i prepoznatljivost.

Priprema savršene napuljske pizze je umjetnost. Evo tajne: za pripremu su potrebni gruba morska sol, svježi kvasac, kvalitetno talijansko brašno, i čista voda. Niti način pečenja nije svakodnevan, pošto mora se peći u klasičnoj krušnoj peći na drva, koja osigurava veoma visoku temperaturu (485°C). Zahvaljujući tome pizza je gotova za tren oka (90 sekundi).

Znači priprema napuljske pizze je kompliciran proces, koji se temelji na tradicionalnim receptima i načinima, odnosno na izboru kvalitetnih sastojaka.

 

Kako napraviti napuljsku pizzu doma?

Priprema napuljske pizze kod kuće prava je mala avantura, ali i izazov. Za savršen rezultat potrebni su vam kvalitetni sastojci, strpljenje i dobar recept. Ovo posljednje vam osiguravamo.

 

1. korak: Nabava sastojaka

Počnite s time što ćete nabaviti gorenavedene sastojke!

Za tijesto su Vam potrebni:

  • 1000 ml-a vode
  • 50 grama morske soli
  • 3 grama kvasca
  • 1.8 kg-a brašna

 Za nadjev su Vam potrebni:

  • San Marzano račice
  • mozzarella (po mogućnosti mozzarella di bufala)
  • svježi bosiljak

Mogućnost pogreške: Ako izaberete neodgovarajuće sastojke može Vam se smanjiti količina doživljaja.

2. korak: Priprema tijesta

Pomiješajte brašnosol i kvasac, zatim dodajte vodu, i zamijesite tijesto. (Kao pomoć može Vam poslužiti Ankarsrum samostojeći mikser!) Važno je da se tijesto dovoljno odmori: prvo prekrijte kuhinjskom krpom, i ostavite da odstoji na toplom mjestu barem 2 sata, zatim stavite u hladnjak dodatnih 24 sata.

Mogućnost pogreške: Odmaranje tijesta je od velikog značaja. Ako se tijesto prekratko odmara, neće biti dovoljno elastično io prozračno.

3. korak: Valjanje

Od tijesta, nakon odmaranja, napravite manje kuglice i ručno ih razvaljajte na način da ne istikujete iz njih mjehuriće zraka koji će lijepo podići tijesto.

Mogućnost pogreške: Kod valjanja tijesta za napuljsku pizzu nemojte prejako pritisnuti sredinu tijesta. Ako prejako pritisnete nestat će mjehurići zraka tijesto će postati pljosnatije.

4. korak: Dodavanje nadjeva

Namažite tijesto tanko umakom od rajčica, na njega stavite šnite mozzarelle i pospite svježim listovima bosiljka. Na kraju možete vrh pošpricati maslinovim uljem.

Mogućnost pogreške: Bit napuljske pizze je jednostavnost. Isplati Vam se zadržati ravnotežu i umjerenost, jer previše nadjeva može otežavati pečenje tijesta i može pokvariti krajnji rezultat.

5. Pečenje

Pećnicu, (još bolje) pizza peć pregrijte na moguću najvišu temperaturu, isplati se uporaba kamena za pečenje pizze. Pizza je gotova ako je dno tijesta hrskavo i ima tamnije "fleke".

Mogućnost pogreške: Napuljska pizza se najbolje peče na visokoj temperaturi. Ukoliko peńica nije dovoljno vruća, pizza neće biti hrskava.

 

Dodatna informacija

Možemo hrabro tvrditi što domaća priprema napuljske pizze je sama umjetnost. Njezina priprema nije samo harmonija sastojaka i metode, nego i talijanski način života. Uz što pružaju pomoć i dodfaci za pripremu pizze!

Na kraju članka nadamo se što smo uspjeli podijeliti s Vama tajnu napuljske pizze! Ukoliko želite saznati slične informacije i pročitati nove recepte, onda pomno pratite našu stranicu!

Slični artikli na ovu temu:

Palačinke za sve za Dan djece!

2024. 05. 15.

Nastavi čitanjem


Što će ljudi jesti za 100 godina?

2024. 04. 19.

Nastavi čitanjem


Što je bilo na stolu na gozbama za vrijeme antike?

2024. 04. 05.

Nastavi čitanjem


Blagdanski kolač: recept za uskrsnu čokoladnu tortu

2024. 03. 21.

Nastavi čitanjem


5+2 načina upotrebe sira

2024. 03. 18.

Nastavi čitanjem



Povezani proizvodi