Tajna savršenog hamburgera: mesna pljeskavica
2023. 05. 11.
Hamburgeri osvajaju svijet
Teško je negirati da je hamburger jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu. Nije slučajno što sve više ljudi eksperimentira s pripremanjem hamburgera kod kuće. Danas hamburgeri nisu samo stalni element restorana brze hrane, bifea na plaži, zanatskih burgerdžinica, već i dio domaćeg obroka!
Tome je možda pridonijela i činjenica da, dok su se hamburgeri u početku radili samo od govedine, danas je izbor mesnih pljeskavica doista mješovit - sve su popularniji i veganski hamburgeri.
Uz mesnu pogaču, pecivo za hamburger i drugi dodaci također stvaraju mogućnost stvaranja toliko varijanti da ih je gotovo nemoguće sve pobrojati. Ali upravo to čini ovu hranu divnom i upravo zato vas potičemo da sami napravite hamburger!
Masa mesa
Mesna pljeskavica bez obzira da li je od govedine, janjetine, svinjetine, puretine ili piletine, glavno je da bude sočna! Prema stručnjacima, sadržaj masti u dobrom mesu za hamburger je oko 20-25%. Za savršenu masu isplati se koristiti profesionalnu stroj za mljevenje mesa ovisno o količini, dostupni su ručne i electrične verzije: glavno je napraviti majstorsku masu! (U slučaju posebno velikih količina može poslužiti i miješalica za meso !)
I naravno, puno ovisi o začinima! Ovdje doista možete dati prostora za kreativnost i eksperimentiranje! Jeste li znali, primjerice, da mnogi ljudi u Americi u mesnu masu naribaju hladan maslac kako bi meso bilo mekše?
Ali čak i ako u meso ne stavljate maslac, sol i papar ne smiju izostati! Ostalo je, da tako kažem, stvar ukusa: češnjak, nasjeckani ljubičasti ili crveni luk, kumin, čili, paprika, začinsko bilje... Razmislite koji okus želite i ne bojte se koristiti začine koji vam odgovaraju to!
Mesna pljeskavica
Mesna smjesa je gotova, možete krenuti s oblikovanjem pljeskavica! Za ovo dobro dođe preša za hamburgere! Da bi meso lijepo stalo u pecivo za hamburger mora biti lijepo okruglo!
Bitno je u prešu za hamburger uvijek stavljati papir za hamburger , kako se meso ne bi zalijepilo za njega, a stvarno ga možete oblikovati do savršenstva!
Neki puste meso da malo odstoji prije nego ga oblikuju, drugi ga već oblikovano stave u hladnjak – glavno da se isplati pustiti da malo odstoji da se okusi sjedine.
Na kraju, ali ne manje važno, obratite pozornost na ovo: nemojte prepeći svoju mesnu pljeskavicu! Bilo da ga radite na roštilj, ili u tavi, pazite da ne izgubite okus i sok koji ga čini savršenim!
Serviranje
Nakon pečenja preostaje samo sastaviti hamburger.
Ako ste stvarno profesionalni i elegantni, možete ga poslužiti u vrećici od masnog papira. A ako netko zatraži jedan za ponijeti - recimo na putu kući - tada će vam trebati i kutija za hamburger !
Ako želite ići na sigurno, nabavite Louis Tellier set za hamburgere, i on će zasigurno olakšati pripremu nebeskih hamburgera.
Kliknite ovdje i nabavite jedan!