Duga povijest hamburgera – ukratko
2024. 10. 25.
Podrijetlo i povijest hamburgera
Povijest hamburgera je barem jednako uzbudljiva kao i sama hrana. Iako mnogi vjeruju da je riječ o američkom izumu, njegovi korijeni zapravo sežu mnogo dalje u prošlost.
Kakve veze imaju Mongoli s hamburgerima?
Možda će vas iznenaditi, ali kada govorimo o povijesti hamburgera, moramo krenuti sve od srednjeg vijeka. Podrijetlo mu se može pratiti od azijskih nomadskih plemena, točnije od Mongola i Tatara. Prema pričama, ovi su vojni narodi odabrali vrlo poseban način za očuvanje hrane tijekom pohoda: stavljali su sirovo meso pod sedla konja.
Ovaj postupak, iako zvuči čudno, bio je izuzetno praktičan. Meso je omekšalo trenje i toplina, pa su ga ratnici mogli jesti u hodu bez zaustavljanja. Ovo je ono što biste danas mogli poznavati kao tatarski biftek.
Dok su Mongoli marširali Europom, oni su također predstavili svoju hranu i običaje na kontinentu. Mljeveno meso postalo je poznato u Rusiji i zapadnim dijelovima Europe, a način pripreme mijenjao se tijekom godina. Kod Nijemaca, posebno u gradu Hamburgu, mljeveno meso poprimilo je novi oblik te se posluživalo začinjeno, kuhano ili prženo, što je bilo sličnije današnjem hamburgeru. Ovaj “hamburški odrezak” u Ameriku su donijeli Nijemci koji su emigrirali iz Njemačke u 19. stoljeću.
U Americi je mesna štruca na hamburški način brzo stekla popularnost, posebno na tržnicama i u restoranima koje posjećuju imigranti. Meso se stavljalo u lepinje, što je bila praktična inovacija: zajedno s kruhom hranu je bilo mnogo lakše jesti i nositi, pogotovo u sve urbanijoj sredini. Tako je nastao hamburger kakvog ga danas poznajemo.
Američki hamburger
Hamburger se pojavio u Americi, a ubrzo su se dva velika grada, New York i Texas, borila za titulu vlasnika prvog pravog hamburgera. U New Yorku su se krajem 19. stoljeća hamburgeri već mogli naći na vašarima i kod uličnih prodavača, gdje su posluživani kao brzo i jeftino rješenje za gladnu gomilu.
No, Teksas se također prijavio za titulu domovine hamburgera: prema legendi, lokalni kuhar Fletcher Davis je 1880-ih u gradu Athens nudio hamburgere koje je kasnije predstavio svijetu na Svjetskoj izložbi u St. Louis.
Nakon toga hamburger se proširio gotovo cijelom Amerikom: ulični prodavači brzo su otkrili da nije samo ukusan, već i izuzetno ekonomičan. Jednostavan je za pripremu i sastoji se od jeftinih sastojaka, a osim toga privlači kupce poput magneta.
Tako je ovo jelo postalo jedan od kamena temeljaca američke street food kulture. Mali lokalni štandovi ubrzo su postali svjetski poznati lanci brze hrane.
Uspon lanaca brze hrane
Sredinom 20. stoljeća na sceni su se pojavili lanci brze prehrane koji danas dominiraju: McDonald's i Burger King. Ne samo što su nudili jednostavnu hranu, već su stvorili i potpuno novu kulturu prehrane.
McDonald's je svojim munjevitim sustavom usluživanja unio revoluciju u rad restorana brze hrane: hamburger je postao simbol brze, jeftine i ukusne hrane. Burger King je slijedio sličan put, ali sa svojim karakteristikama kao što je pljeskavica sa žara, dodatno povećavajući popularnost hamburgera diljem svijeta.
Kako su lanci brze hrane postali globalni, hamburger je postao sveprisutan diljem svijeta, ali hrana se neprestano prilagođavala lokalnim ukusima i potrebama.
Tajna kontinuiranog uspjeha
I kako to još uvijek može biti jedno od najpopularnijih jela? Posljednjih godina pojavile su se gurmanske verzije s fokusom na vrhunske sastojke, specijalitete od mesa i ručno rađena peciva. Danas se može uklopiti u gotovo sve prehrambene navike: bezmesnih alternativa ima posvuda, hamburgera s povrćem ili povrtnih pljeskavica, ali nisu iznenađujuće ni bezglutenske lepinje.
Upravo je zato hamburger više od običnog prehrambenog trenda koji brzo nestaje: iako je popularan zbog svoje jednostavnosti, sposoban se stalno obnavljati i prilagođavati najnovijim prehrambenim trendovima. Zamislite samo: koliko smo daleko stigli od prženog mljevenog mesa ubačenog u lepinje.
Najskuplji hamburger na svijetu
Mnogi ljudi ne vjeruju u to, ali postoje hamburgeri koji se naplaćuju tisućama dolara - i ne, ne zbog viška sira! Ovi luksuzni hamburgeri napravljeni su s dodacima kao što su zlatne pločice, tartufi, kavijar i vrhunska govedina.
Ali zašto je hamburger tako skup? Ne, njegovoj cijeni ne doprinose samo posebni sastojci, već i okoliš: obično ih pripremaju najbolji svjetski kuhari i poslužuju se u najpoznatijim luksuznim restoranima.
Naravno, može se postaviti pitanje: isplati li se toliko potrošiti na hamburger? Vjerojatno to nije svakodnevno iskustvo, ali ako netko traži uistinu posebnu gastronomsku avanturu, ovi će vam luksuzni hamburgeri zasigurno pružiti isti "wow" osjećaj.
Isprobajte pravu stvar!
Ali za ovo "wow" iskustvo ne morate platiti cijelo bogatstvo! Stvarno dobar hamburger će vam dati potpuno isto. Naravno, ima i onih kojima je brza hrana pravi izbor, ali vjerujte nam: svježi domaći hamburger od kvalitetnih namirnica sasvim je drugačiji doživljaj!
Domaći hamburger ne ovisi samo o sastojcima! Ako ste još uvijek početnik, vrijedi nabaviti nekoliko korisnih dodataka.
Tajna savršenog hamburgera je ravnomjerno pečena pljeskavica - a alati za oblikovanje pljeskavice u tome su od velike pomoći. Ako želite da svaki zalogaj bude pečen na isti način, bez previše tankih ili debelih dijelova, onda je preša za hamburgere neophodan alat u vašoj kuhinji.
Ali nije važno samo oblikovanje, već i pečenje bitno utječe na konačni rezultat. Svi Gammo roštilji i tave su tako izrađeni da su u njima pečene pljeskavice izvana hrskave, a iznutra jako sočne.
Sljedeći put kada poželite hamburger, dajte mu malo više vremena! Ako to učinite kako treba, odmah ćete shvatiti zašto je stoljećima voljena!
U međuvremenu, provjerite našu internet trgovinu za kvalitetan kuhinjski pribor!
Povezani proizvodi
GAMMO električni stolni roštilj-glatka površina 54cm
150,00 EUR(120,00 EUR + PDV)
MAXIMA električni stolni roštilj-glatka površina 56cm
173,75 EUR(139,00 EUR + PDV)
MAXIMA električni stolni roštilj-rebrasta površina 56cm
193,75 EUR(155,00 EUR + PDV)
GAMMO električni stolni roštilj - glatka/rebrasta površina 72cm
268,75 EUR(215,00 EUR + PDV)
GAMMO električni stolni roštilj-glatka površina 72cm
275,00 EUR(220,00 EUR + PDV)
GAMMO električni roštilj glatki/rebrasti + statična pećnica
1.250,00 EUR(1.000,00 EUR + PDV)