gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Primamljivi i posebni recepti za roštilj koje morate isprobati

2025. 05. 09.

Primamljivi i posebni recepti za roštilj koje morate isprobati

Roštiljanje nije samo omiljena aktivnost ljetnih večeri, već može biti i pravo kulinarsko iskustvo, ako se malo odmaknemo od uobičajene kombinacije hamburgera i kobasica. Ako želite nešto posebno, od čega će Vaši gosti ostati začuđeni, onda ste na pravom mjestu! Prikupili smo nekoliko uzbudljivih recepata za roštilj koji mogu unijeti novu boju u Vaše sljedeće pečenje.

1. Piletina s ananasom na žaru s umakom od meda i čilija

Sastojci:

  • 4 pileća prsa
  • 1 svježi ananas, isječen na kriške
  • 3 žlice meda
  • 2 žlica sojinog umaka
  • 1 žličica chili pahuljica
  • 2 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar prema okusu

Priprema: Pomiješajte med, umak od soje, čili pahuljice i maslinovo ulje, pa premažite time pileća prsa. Ostavite da se marinira barem 30 minuta. Pecite piletinu na roštilju na srednjoj vatri 6-8 minuta sa svake strane. Stavite i kolutove ananasa na roštilj i karamelizirajte ih nekoliko minuta. Poslužite zajedno, a za još sočniji okus prelijte s malo dodatnog umaka.

2. Punjeni grilani šampinjoni s dimljenim sirom

Sastojci:

  • 8 većih šampinjona ili  gljive portobello
  • 150 g dimljenog sira
  • 2 češnja češnjaka, sitno narezanio
  • svježi peršin
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema: Pažljivo uklonite stabljike gljiva. Pomiješajte ribani dimljeni sir s sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom. Napunite kapice gljiva tom smjesom, prelijte s malo maslinovog ulja, a zatim ih pecite na srednjoj temperaturi 6-8 minuta, dok se sir ne otopi, a gljive ne ispeku.

3. Grilani patlidžan s grčkim jogurtom

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka
  • svježa metvica
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema: Patlidžane narežite po dužini na kriške od pola centimetra, premažite maslinovim uljem i začinite solju. Pecite ih na roštilju s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Pomiješajte jogurt s limunovim sokom, naribanim češnjakom, solju, paprom i nasjeckanom metvicom. Prilikom posluživanja, prelijte pečene patlidžane osvježavajućim umakom od jogurta.

4. Grilani ananas s karamelom i Bourbon-om

Sastojci:

  • 1 zreli ananas
  • 100 g smeđeg šećera
  • 50 ml bourbon whiskey
  • 50 g maslaca
  • sladoled od vanilije za posluživanje

Priprema: Ananas narežite na kolutove, uklonite sredinu. U maloj tavi napravite karamel umak: otopite maslac, dodajte smeđi šećer i kada počne mjehuriti, ulijte burbon. Premažite kriške ananasa karamel umakom i pecite na roštilju 2-3 minute sa svake strane. Poslužite sa sladoledom od vanilije i prelijte preostalim umakom.

 

+1 Ideja: Koristite drvenu sječku!

Ako želite svojoj hrani dodati uistinu jedinstven okus, vrijedi isprobati različite vrste drvne sječke (poput drva jabuke, trešnje ili hikorija). Nakon malo prethodnog namakanja, posipaju se direktno po ugljenu, dodaju nebeski, blago dimljeni okus svakom jelu s roštilja.


Povezani proizvodi