gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

3+1 načina korištenja krumpira

2024. 10. 04.

3+1 načina korištenja krumpira

Kako je postao jednim od najpopularnijih sastojaka na svijetu?

Povijest krumpira započela je prije više od 7000 godina u planinama Perua. Ne samo da je bila hranjiva hrana za Inke, nego je bila štovana gotovo kao sveta biljka.

Kad se prvi put pojavio u Europi, nije se svakomu svidio - smatran je čudnim, a na nekim mjestima čak i opasnim. (Pomoglo je to što isprva nisu jeli njegov korijenski gomolj, već inače otrovne nadzemne dijelove.) Kasnije, kako se počeo koristiti u sve više zemalja, brzo je postao pravo kulinarsko blago.

 

Tajna uspjeha

Genijalnost krumpira leži u njegovoj jednostavnosti. Bilo da se radi o ležernom ručku ili delicijama restorana s Michelinovom zvjezdicom, krumpir je posvuda.

Osim toga, na maloj površini može se proizvesti velika količina. Vrlo je izdržljiv, dobro se prilagođava razlikama u temperaturi i nadmorskoj visini.

Danas bi naša kuhinja bila nezamisliva bez njega – sjetite se samo koliko je naših klasičnih jela glavni sastojak. Nije slučajno što je i dalje tako popularan nakon svih ovih godina – krumpir je kroz stoljeća postao pravi svjetski favorit.

 

Klasika: 3+1 načina korištenja krumpira

1) Pire krumpir kakav još niste probali

Tajna je u teksturi: nema ništa bolje od kremastog, svilenkastog pire krumpira!

Za početak, odbacite staru gnječilicu za krumpir i upotrijebite štapni mikser! Ovom metodom pire će biti puno lakši i prozračniji. Dodajte malo maslaca i dodajte malo parmezana! To će teksturu učiniti još kremastijom i obogatiti okus.

A ako želite dodatno pojačati doživljaj, dodajte svježe začinsko bilje poput peršina ili vlasca. Pire krumpir bit će ne samo ukusan, već i impresivan na tanjuru.

 

2) Savršeni domaći pečeni krumpir

Tko ne želi hrskave, zlatno smeđe pečene krumpiriće? Prvo prokuhajte krumpir par minuta, ne treba mu puno vremena u ulju. Sada dolazi zaokret: morate ga peći dvaput. Obratite pažnju na temperaturu ulja! To možete lako provjeriti digitalnim termometrom. Prvo pečenje radite na nižoj temperaturi (170°C) kako bi unutrašnjost krumpira ostala mekana, a zatim povećajte temperaturu (185°C) za pravi, hrskavi, zlatnosmeđi izgled.

Savjet: Prije pečenja površinu krumpira dobro osušite. Papirnati ubrus ili čista kuhinjska krpa izvrsni su za to!

Ako to želite raditi kao profesionalac, kupite profesionalne alate poput sjeckalicu za pomfrit ili fritezu. Napraviti savršene krumpiriće pomoću njih je tako jednostavno!

 

3) Vaša omiljena hrana, malo drugačije: pomfrit

Probajte s različitim sirevima poput dimljenog sira ili cheddara kako biste jelu dodali bogatstvo i karakter!

I kad smo već kod toga, zašto ne ubaciti nekoliko šnita hrskave slanine? Ovaj mali dodatni okus zajamčeno će začiniti ovo jelo!

 

+1) Krumpir u kruhu?

Zamislite miris svježe pečenog domaćeg kruha... Kruh s krumpirom podiže tradicionalno pečenje kruha na novu razinu. Dodani krumpir dat će tijestu dodatnu vlažnost i elastičnost, pa će kruh dugo ostati svjež, a i bogatijeg okusa.

Savjet: topli sendvič od kruha s krumpirom je nenadmašan! Napravite jednostavan sendvič i onda ga ubacite u kontaktni grill!

 

Ne bojte se eksperimentirati u kuhinji! Vidite da se i od tako jednostavnih i svakodnevnih namirnica mogu pripremiti jela svjetskih prvaka!

A trebate li najbolje kuhinjske alate potražite u Gammo online trgovini!


Povezani proizvodi