Duša ljeta: roštiljanje i kuhanje u kotliću
2024. 07. 28.
Kotlić
Malo ljudi zna da riječ kazan potiče od osmansko-turske riječi bakraç, što je značilo bakar. Zanimljivo je da su se zemljani kotlovi koristili već u antičko doba. U 15. stoljeću raširene su verzije od bakra i željeza, a kotlovi od lijevanog željeza postoje od 18. stoljeća. Jedna od danas najčešćih verzija, emajlirani kotao, tek je izum 20. stoljeća.
Naravno, postoji nekoliko verzija ne samo u pogledu materijala, već i u pogledu oblika. Budući da je kotao posuda za kuhanje na otvorenoj vatri, potrebno ga je objesiti, što omogućuje njegova ručka.
Što se tiče veličine, skoro i ne poznajemo nemoguće ili granice: od vrlo malog, stolnog kotla za posluživanje, do verzija rekordne veličine, možemo zadovoljiti sve veličine.
Obroci na žlicu su obično jela koja možete napraviti u kotlu. Na primjer gulaš, gulaš juha, krumpir paprikaš i rfiš paprikaš.
Iako je suština kuhanja u kotlu da se hrana kuha na otvorenoj vatri, to se može raditi i na plinskom štednjaku!
Roštiljanje
Srećom, ljudska mašta ne poznaje granice kada je riječ o tome što se može pripremiti i pojesti. Ništa drugačije nije ni u odnosu na roštiljanje: na roštilju se mogu peći i razni sirevi, povrće (i voće) narezano na pravu veličinu, meso za hamburgere, ćevapi, pljeskavice, ražnjići, tradicionalne i aromatizirane hrenovke i kobasice, marinirana riba i meso.
Iskustvu pridonosi i ako koristite profesionalne alate: lopatica za roštilj, električni, plinski ili roštilj na drveni ugljen će vam pomoći.
I što je s barbeque?
Kad pomislimo na ljeto, povezujemo bezbrojne oblike rekreacije: odmor na plaži ili na Jadranu, romantično ispijanje vina pod zvjezdanim nebom, festivale, roštiljanje na slobodnoj vatri.
Uvijek tražimo novosti i raznolikost.
A za to nas često inspiriraju filmovi – da se razumijemo, uglavnom američki filmovi.
To je i razlog zašto je roštilj, već dobro poznat iz holivudskih filmova, krenuo u osvajanje i kod nas. Uvriježeno je pogrešno mišljenje da su roštiljanje i barbeque jedno te isto.
U stvarnosti, međutim, postoji temeljna razlika između njih dvoje: kao što ste mogli pročitati u našem prethodnom članku.
Nadamo se da ćemo uz ove savjete vaš odmor učiniti još ugodnijim i ljetne večeri ispunjene ukusnim okusima i nezaboravnim trenucima.
Posjetite našu web stranicu, gdje ćete pronaći sve potrebne alate!
Povezani proizvodi
GAMMO električni stolni roštilj-glatka površina 54cm
150,00 EUR(120,00 EUR + PDV)
MAXIMA električni stolni roštilj-glatka površina 56cm
173,75 EUR(139,00 EUR + PDV)
MAXIMA električni stolni roštilj-rebrasta površina 56cm
193,75 EUR(155,00 EUR + PDV)
GAMMO električni stolni roštilj - glatka/rebrasta površina 72cm
268,75 EUR(215,00 EUR + PDV)
GAMMO električni stolni roštilj-glatka površina 72cm
275,00 EUR(220,00 EUR + PDV)
GAMMO električni roštilj glatki/rebrasti + statična pećnica
1.250,00 EUR(1.000,00 EUR + PDV)