gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Zanimljive činjenice iz povijesti kulinarstva

2023. 11. 06.

Zanimljive činjenice iz povijesti kulinarstva

Kako se umjetnost kuhanja mijenjala kroz stoljeća?

Jeste li se ikada zapitali kako se umjetnost kuhanja razvila od zapanjujućeg otkrića vatre do moderne kuhinjske tehnologije? Kada je primitivni čovjek otkrio korištenje vatre, to je revolucioniralo pripremu hrane. Možete li zamisliti koja je novost miris prvog prženog mesa u usporedbi sa sirovom prehranom tog vremena?

Također je vrijedno napomenuti da su u srednjovjekovnoj Europi začini bili vrijedni poput zlata. Trgovci su ih donosili iz dalekih krajeva svijeta da uljepšaju stolove gospodara.

Tijekom renesanse umijeće kuhanja otvorilo je nove dimenzije. Hrana više nije bila samo hrana, već statusni simbol, umjetnost i znanost u isto vrijeme. U 17. stoljeću u Francuskoj je umjetnost kuhanja postala toliko sofisticirana da je već počela oblikovati modernu gastronomiju kakvu danas poznajemo.

IU 20. stoljeću tehnološki napredak donio je još jednu revoluciju u kuhinje. Pojava hladnjaka, plinskih štednjaka i mikrovalnih pećnica olakšala je život domaćicama i omogućila brzu i jednostavnu pripremu hrane. Moderne kuhinjske tehnologije, poput indukcijskih ploča za kuhanje i sous-vide uređaja, pomažu kuharima da otkriju nove dimenzije okusa s gotovo znanstvenom preciznošću.

Gastronomija nije samo povijest okusa i prehrane, već i otisak razvoja ljudske kulture, tehnologije i društva.

 

Kulinarske posljedice otkrića vatre

Otkriće vatre bilo je ni manje ni više nego početak kulinarske revolucije koja je donijela jednu od najpresudnijih promjena u ljudskoj povijesti.

Toplinska obrada koju nudi vatra omogućila je otkrivanje novih tekstura i profila okusa mesa i biljaka, što je dovelo do potpuno novih prehrambenih navika. Tada počinje kuhanje kao znanost i umjetnost. Upotrebom vatre ljudi su mogli hranu učiniti trajnijom, što je osiguralo dugoročniji opstanak i rezultiralo novim oblicima društvene suradnje, jer su zajednički obroci i dijeljenje hrane postali zajednički događaji.

 

Kako je trgovina začinila svijet (doslovno)?

Kad miris začina ispuni kuhinju, uopće ne razmišljamo o dugom i avanturističkom putu koji su ovi okusi prošli da bi došli do nas. Povijest začina jednako je uzbudljiva: ti su specijaliteti potaknuli jedno od prvih svjetskih gospodarskih čuda. Kroz Svileni put, koji je bogatstvo istočnog svijeta donio zapadnim zemljama, transportirana je ne samo svila, već i začini koji su promijenili prehrambene navike svijeta.

Povijest papra, na primjer, usko je isprepletena s poviješću trgovine začinima. Ovo malo ljuto sjeme bilo je toliko vrijedno da je nekoć vrijedilo zlata, a trgovci su riskirali ogromna bogatstva da ga donesu u Europu. Papar i njegovi pratioci, poput klinčića, cimeta i muškatnog oraščića, ne samo da su mazili okusne pupoljke, već su bili i predmet političkih i ekonomskih borbi za moć.

Potreba za začinima potaknula je pomorska istraživanja naprijed, otkrili smo im nove kontinente, a ovi mali začini započeli su doba globalizacije. Danas, hodajući kroz trgovinu začinima, hodamo ravno niz hodnik povijesti, gdje svaka polica predstavlja jedno doba i kulturu.

 

Nastanak modernog kulinarstva

I na kraju: kada govorimo o modernoj kuhinji, ne možemo ne spomenuti odlučujuću ulogu francuske gastronomije. Francuska kuhinja učinila je ništa manje nego što je revolucionirala način pripreme hrane i tako postavila svijet kulinarstva na nove temelje.

Koncept 'haute cuisine', odnosno visoko kulinarsko umijeće, koji se počeo oblikovati u 17. stoljeću, naglašavao je precizne tehnike, istančane okuse i umjetničku prezentaciju. Francuski kuhari (kao što je Auguste Escoffier) reinterpretirali su pripremu hrane i uveli principe kao što je mise en place (sve na svom mjestu), koji je sada postao kamen temeljac svih profesionalnih kuhinja.

Utjecaj francuske gastronomije može se vidjeti posvuda u modernoj kuhinji. Umaci i temeljci za juhe, tehnike pečenja i kuhanja te metode uređivanja jelovnika temelje se na tradiciji francuske kuhinje.

Francuska kuhinja ne samo da je donijela revoluciju na razini okusa i tehnika, već je postavila kuhinjsku hijerarhiju i obuku kuhara na nove temelje. Moderna kulinarska umjetnost tako je postala globalna, nadovezujući se na korijene francuske gastronomije i dajući prostor za uključivanje i reinterpretaciju lokalnih tradicija i okusa.

 

Je li vas ovaj mali povijesni pregled oraspoložio za kuhanje? Onda ste na najboljem mjestu! Pružamo vam korisne savjete i savjete u nekoliko naših blog postova a u našoj, online trgovini pronaći ćete sve što je potrebno u modernoj kuhinji!