gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Zanimljivosti povodom Svjetskog dana kave

2022. 09. 28.

Zanimljivosti povodom Svjetskog dana kave

Otkrivanje kave

Prema nekim izvorima, kava kao piće rođena je u Jemenu, negdje sredinom 15. stoljeća. U sljedećem stoljeću se proširio preko sufija, trgovaca i hodočasnika, a u prvim desetljećima toga stoljeća već se pio u Egiptu i Siriji.

 

Muslimanska tradicija stoga rođenje kave definitivno povezuje sa sufijima i Jemenom iz 15. stoljeća. Iako se temelje na njima, bobice kave dugo su se konzumirale u regiji kao stimulans. Međutim, spomenuti vjerski poglavari počeli su ga koristiti, i u obliku drugačijem od onoga što je danas uobičajeno. Štoviše, svrha ispijanja tog pića u to je vrijeme bilo tajanstveno sjedinjenje s Bogom. Barem tijekom povezanih obreda, piće je pomagalo ostati budan. 

 

Inače, prema legendi, etiopski pastiri koza otkrili su samu biljku, jer su primijetili da su životinje koje su je jele puno živahnije. Ovako otkrivene biljke svoju su karijeru započele u Jemenu, u obliku pića. Zahvaljujući muslimanskim ceremonijama, piće se proširilo po muslimanskom svijetu, a na kraju se zahvaljujući osvajanjima proširilo i Europom.

 

Turska kava: kad nije bilo aparata za kavu

Turska kava je stoga prvi oblik kave. Tada se nije koristio tlak pare. 

 

Turska kava se kuha sa šećerom i začinima. Oni su još uvijek nefiltrirani, zajedno s talogom. Primjerice, često sadrži kardamom koji je tipičan začin orijentalnog svijeta i daje kavi vrlo uzbudljiv okus. Zakuhajte sastojke u loncu s drškom, džezvi, s vodom.

 

Općenito, u 2/3 džezve je hladna voda u koju dodamo 1-2 žličice mljevene kave, kao i isto toliko po ukusu, dakle cca. 1-2 žličice šećera. Možemo dodati i sjemenke kardamoma, 1-2 sjemenke. Miješajte malom žlicom, pa sve kuhajte na laganoj vatri dok ne provrije. 

 

Tursku kavu možete poslužiti s cimetom i drugim začinima. Preporučamo da, ako probate ovaj specijalitet, nikako ne izostavite ni kardamom ni cimet.

 

Rođenje aparata za kavu

Kultura kave se polako ali sigurno infiltrirala i u Europu. Kao rezultat toga, promjene su doživjele ne samo piće, već i strojevi koji ga proizvode. Rješenje u obliku vrča koje podsjeća na današnji aparat za kavu rođeno je početkom 1800-ih, ova se posuda koristila za kuhanje kave. Morali smo čekati još sto godina na tehničku promjenu koja je okus i teksturu kave učinila puno, puno boljim. A to je bio tlak pare. Zahvaljujući pritisku, kava će biti dovoljno gusta i masna, pjenasta.

 

Božanstvene tople napitke danas možemo napraviti i s kućnim aparatima za kavu. Naravno, i aparati za kavu imaju svoju hijerarhiju. Vrhunac toga su aparati za kavu s polugom, u kojem slučaju možete kontrolirati gotov napitak samom polugom. Međutim, i za to je potrebna stručnost. Ručna priprema također dolazi s odgovornošću.

 

Jednoručni aparati za kavu nemaju funkciju mljevenja, pa profesionalni mlin za kavu moramo kupiti zasebno.

 

Ručna priprema vam daje priliku da eksperimentirate s količinom, okusom i gustoćom kave, da ručno pripremite savršeni espresso ili macchiato ili cappuccino.

 

 

Ukratko smo objasnili put koji je kava morala prijeći da bi se na terasi ugodne kavane mogla piti današnja kremasta ristretta gusta okusa ili delikatno kuhana lungosa.
Samo kliknite,
i možete naručiti potpuno novi, moderni aparat za kavu!



Izvor

Pál Fodor: The cultural history of coffee, Rubicon, 1993 1.-2.

 

Povezani proizvodi