gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

4+1 načina korištenja jaja

2024. 05. 20.

4+1 načina korištenja jaja

#1 Kajgana

Priprema kajgane nije komplicirana. Ali uz pomoć nekoliko malih trikova i tehnika ovo svakodnevno jelo možete učiniti posebnijim.

  • Odabir sirovina: Ako možete, koristite jaja iz slobodnog uzgoja ili organska jaja za najbolji okus!
  • Mućenje jaja: Razbijte jaja u zdjelu i lagano, ali temeljito ih umutite vilicom. Okuse možete pojačati dodavanjem malo soli i svježe mljevenog crnog papra. (Savjet: Kap mlijeka ili vrhnja čini kajganu još kremastijom!)
  • Priprema tave: Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i u njoj otopite malo maslaca. Maslac ne samo da daje bolji okus, već pomaže i u sprječavanju lijepljenja jaja.
  • Jaja za pečenje: U vruću tavu ulijte umućena jaja. Pustite da odstoji nekoliko sekundi, a zatim ga pažljivo počnite pomicati drvenom žlicom, krećući se od ruba. Važno je ne prekuhati jaja! Kajgana bi trebala biti mekana i kremasta!
  • Posluživanje: Poslužite sa svježim pecivima ili tostom i povrćem za najbolji doživljaj!

Kajgana nije samo ukusna i hranjiva, već je i izuzetno svestrano jelo koje predstavlja izvrsnu osnovu za dodavanje raznih aroma i dodataka. Probajte s omiljenim povrćem, sirevima, gljivama, šunkom, kobasicama ili čak dimljenim lososom za raznolikost!

 

#2 Kuhana jaja

Kako napraviti savršeno meko ili tvrdo kuhano jaje? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspijete svaki put, bez obzira koju verziju koristite!

  • Priprema jaja: Koristite svježa jaja sobne temperature! Uzimate li ih ravno iz hladnjaka, ostavite ih da malo odstoje ili ih nekoliko minuta potopite u toplu vodu. Time se sprječava pucanje ljuske tijekom kuhanja!
  • Temperatura vode: U plitku posudu Temperatura vode: U plitku posudu stavite toliko vode da samo prekrije jaja! Za mekana jaja, brzo ih skuhajte; a za tvrdo kuhana jaja počnite s hladnom vodom i postupno zagrijavajte! Time se osigurava ravnomjerno kuhanje bjelanjaka i žumanjaka.
  • Vrijeme kuhanja: U slučaju mekih jaja, jaja trebate kuhati samo 3-4 minute od trenutka kada voda proključa! Za tvrdo kuhana jaja pričekajte da voda proključa, zatim smanjite vatru i kuhajte 9-12 minuta!
  • Korištenje hladne vode: Nakon što su jaja dosegla željeni stupanj kuhanja, odmah ih izvadite iz vruće vode i stavite u ledeno hladnu vodu. Ovo ne samo da će zaustaviti proces kuhanja, već će i olakšati guljenje jaja!
  • Guljenje: Najbolje je s guljenjem jaja početi odmah nakon što ih stavite u hladnu vodu! Koristite rezač ljuske za jaja!

Slijedeći ove korake, možete biti sigurni da će vaša kuhana jaja uvijek ispasti savršeno.

 

#3 Sendvič s kremom od jaja

Nema ništa bolje od brzog, hranjivog i nevjerojatno ukusnog sendviča s kremom od jaja kada želite nešto lagano, a zasitno!

Sastojci:

  • 4 lveća jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • mljeveni crni papar
  • soli po ukusu
  • nasjeckani mladi luk ili vlasac (ako ih nasjeckate ovim škarama za rezanje začina, u trenu ćete ih narezati na jednake komade)
  • 4 kriške svježeg kruha

Priprema:

  1. Kuhanje jaja: Započnite kuhanjem jaja na tvrdo (kako smo upravo opisali)!
  2. Sjeckanje jaja: Ogulite jaja, zatim ih grubo nasjeckajte ili razbijte vilicom. Ne morate ga potpuno glatko izlomiti, možete ostaviti drobnije komade, to sendviču daje dobru teksturu.
  3. Priprema kreme: Jaja pomiješajte s majonezom i senfom. Posolite i popaprite, a po želji dodajte nasjeckani mladi luk ili vlasac!
  4. Priprema sendviča: Kruh ravnomjerno namažite kremom od jaja. Po želji možete dodati i svježe listove salate ili tanko narezane krastavce!

Ne bojte se eksperimentirati! Isprobajte različite vrste senfa, poput dijonskog senfa ili senfa s medom, kako biste svom sendviču dali jedinstven okus. Sendvič s kremom od jaja može biti odličan izbor za doručak, ručak ili čak brzu večeru.

 

#4 Pečenje s jajima

Jaja ne samo da su sama po sebi divna namirnica, već imaju i neizostavnu ulogu u pekarstvu. Bilo da se radi o kolačima, tjestenini ili drugim delicijama.

Jaja su jedan od glavnih oslonaca pekarske industrije. Nije slučajnost da u našoj ponudi imamo takve profesionalne alate kao što je separator jaja. Njegovi proteini i masti presudni su u stvaranju teksture i strukture kolača i kolača. Ali kako to točno funkcionira?

Bjelanjci se zagriju i pomažu kolačima da zadrže svoj oblik. Ovo je posebno važno za recepte u kojima je ravnoteža gustoće i lakoće ključna, kao što su biskvit i muffini.

Jaja također pomažu u kontroli sadržaja vlage u tijestu. Sadržaj lecitina u žumanjku pomaže u povezivanju sastojaka koji se ne miješaju s vodom, poput masti i ulja, što rezultira ujednačenijim tijestom. Ovo je bitno za kremaste kolače i delikatna peciva.

 

+1 Salata od jaja

Ako trebate brzo, jednostavno, ali svima omiljeno jelo na sljedećem obiteljskom okupljanju, salata od jaja savršen je izbor. Evo super recepta koji će se sigurno svidjeti ljudima svih dobi.

Sastojci:

  • 6 većih jaja
  • 4 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 2 mlada luka sitno nasjeckana
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • 1 žličica slatke paprike (po želji)

Priprema:

  1. Kuhanje jaja: Započnite kuhanjem jaja na tvrdo.
  2. Sjeckanje jaja: Ogulite jaja i narežite ih na sitne komadiće!
  3. Priprema salate: U velikoj zdjeli pomiješajte jaja s majonezom, senfom, mladim lukom, soli i paprom. Ako želite malo više okusa, dodajte i slatku papriku! Sve pažljivo promiješajte da se jaja ne razbiju skroz.
  4. Posluživanje: Salata od jaja pristaje uz svježe bagete i tost, ali može poslužiti i kao prilog uz lagani ručak!

Ovaj recept za salatu od jaja nije samo ukusan, već je i izuzetno hranjiv i može biti savršen dodatak svakom obroku ili odličan izbor sam po sebi.

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga s drugima! I ne zaboravite posjetiti našu online trgovinugdje možete pronaći sjajne alate!