gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

6 argumenata u korist domaće tjestenine

2023. 03. 07.

6 argumenata u korist domaće tjestenine

Domaća tjestenina je ukusnija

Zbog svoje svježine domaća tjestenina može biti puno ukusnija od kupovne suhe ili čak smrznute varijante. Osim toga, također je velika prednost što je napravljen ili se može napraviti od prirodnih sastojaka. Na taj način može imati puno bolji okus od prethodno zapakirane ili smrznute tjestenine. Naravno, sve ovisi o vama, jer morate eksperimentirati s pravim sastojcima i omjerima. Talijanska kuhinja kune se u durum tjesteninu, u tom slučaju za brašno su potrebna samo jaja i minimalno vode.

Pripremanje domaće tjestenine poseban je doživljaj

Izrada tijesta također može biti izazov i iskustvo. Eksperimentiranje s pravom teksturom, a zatim određivanje kakvo bi tijesto trebalo biti. Ako volite ručno rađene, autentične stvari, ali želite povećati svoju učinkovitost modernim alatima, tada vam ručni uređaj za izradu tjestenine može biti od velike pomoći. Ručni urteđaj za izradu tjestenine Imperia ima, primjerice, rezač za tagliatelle, fettucine te rezač za špagete i lazanje.

Pripremanje domaće tjestenine također može biti zajednički program, kao i zajedničko kuhanje.

A ako biste rutinski proizvodili domaću tjesteninu u velikim količinama, trebat će vam električni uređaj za izradu tjestenine. Stroj se zove Imperia Pasta Presto!

Možete je učiniti zdravijom 

Budući da sami radite tijesto, možete implementirati i najzdraviju moguću alternativu. Osim durum pšeničnog brašna, možete koristiti i integralno brašno ili verziju od povrća. Na taj način rezultat može biti domaća tjestenina puno bogatija proteinima ili vlaknima, s manje kalorija. Ako tijesto radite od običnog bijelog brašna i dalje ćete imati zdravo, prirodno tijesto bez dodataka.

Imamo više slobode

Domaća tjestenina može biti 100% naša kreacija. Koristeći pravi rezač tjestenine, možete napraviti bilo koju vrstu tjestenine, od punjenih tortelina do jednostavnih tagliatelle.
Inače, ako želite postići teksturu sličnu pravoj talijanskoj tjestenini, dodajte jaje na svakih 10 dkg brašna i popravite teksturu s malo vode. Ovo može biti polazište za eksperimente tijekom kojih ćete pronaći savršenu kombinaciju za sebe. A ako želite napraviti vegansku tjesteninu, koristite durum pšenicu u koju ne morate nužno dodavati jaja.
Budući da ovo tijesto ima visok sadržaj bjelančevina, od njega možemo napraviti tijesto tako da ga samo pomiješamo s vodom. Inače, u pola Italije tjestenina se još uvijek radi na ovaj način.

Autentično

Izrada domaće tjestenine vraća stara, sporija vremena.
Učimo nešto što je našim djedovima i bakama i pradjedovima bila rutina.

Želite li automatizirati pripremu domaće tjestenine i kombinirati autentičnu metodu s modernim alatima, možete koristiti čak i Ankarsrum samostojeći mikser koji također priprema tijesto za vas, a zatim stroj reže tijesto odgovarajućim nastavkom za oblikovanje tijesta. 

Puno je jeftinije za napraviti

Domaću tjesteninu najvjerojatnije možete napraviti puno jeftinije od one iz trgovine. Čak i ako koristite skuplje brašno na bazi povrća ili čak kombinirate nekoliko vrsta zdravijih brašna s više vlakana i niskog glikemijskog indeksa, koja su skupa, još uvijek možete dobiti porciju gotove tjestenine za puno manje novca od kupljene u trgovini. 

Ne zaboravite da se talijanska tjestenina ne kuha na ulju. Osim toga, najbolji je al dente, odnosno pomalo hrskave teksture, jer će tada još topla tjestenina upiti umak.