gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Blagotvoran učinak sušenog voća

2024. 08. 05.

Blagotvoran učinak sušenog voća

Što je sušeno voće?

Sušenje je u osnovi proces konzerviranja. Tijekom procesa voće gubi većinu svog sadržaja vode i težine. Suho voće tako napreduje u koncentrirane izvore hranjivih tvari. Tijekom procesa, sadržaj vode u plodovima ispari, pa se vitamini, minerali i vlakna u njima koncentriraju.

 

Zašto je ovo dobro za mene?

Suho voće je bogato prirodnim šećerima, vlaknima, kalijem i antioksidansima. Njihova redovita konzumacija pridonosi smanjenju rizika od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i osteoporoze. Suho voće sadrži 3-5 puta više minerala i vitamina od svježeg voća.

Također sadrže niz makro i mikronutrijenata, kao i bioaktivne spojeve koji promiču zdravlje kao što su fenoli, flavonoidi i karotenoidi. Zbog svega toga njihova redovita konzumacija učinkovito smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a može pomoći i u prevenciji artritisa i trošenju hrskavice.

 

Koliko šećera sadrži sušeno voće?

Suho voće ima vrlo visok sadržaj kalorija i šećera, uključujući glukozu i fruktozu.

Neki primjeri prirodnog sadržaja šećera u suhom voću:

  • Grožđice: 59%.
  • Datulje: 64–66%.
  • Suhe šljive: 38%.
  • Marelica: 53%.
  • Smokve: 48%.

 

Kako ga mogu uklopiti u svoju prehranu?

Tražite proizvode bez dodanog šećera, koristite ih umjereno, njihov energetski i ugljikohidratni sadržaj uvijek uključite u dnevni unos i ne zaboravite svaki dan jesti svježe voće.

Suho voće može se koristiti na mnogo načina u kuhinji. Izvrsne su za začinjavanje kolača, muslija, salata i jela od mesa. Slatkoća suhog voća prirodno pojačava okus jela, pa se količina dodanog šećera može smanjiti.

 

Koje specifične probleme može riješiti različito sušeno voće?

  • Osteoporoza: grožđice

Grožđice sadrže mnogo bora.

  • Iscrpljenost: Datulje

Kada smo iscrpljeni, obično žudimo za slatkom hranom. Datulje su dobar izbor jer sporo otpuštaju svoj sadržaj šećera, pa unatoč svojoj slatkoći daju stalnu razinu energije.

  • Hipertenzija: suhe marelice

Suhe marelice sadrže tri puta više kalija nego banane i vrlo malo soli. Kalij je dobar protiv visokog krvnog tlaka. Bolje je jesti suhe marelice, jer tako možemo unijeti više hranjivih tvari u organizam.

  • Zatvor: suhe šljive

Prema najnovijim istraživanjima, šest komada (50 grama) suhih šljiva dva puta dnevno ublažava zatvor učinkovitije od aktivnog laksativa ispaghula.

(Izvor: Medipress)

 

Mogu li sušiti voće kod kuće?

Naravno! Plodovi moraju biti pripremljeni za sušenje. Operite, ogulite, izvadite sjemenke. Vrijeme sušenja je obično oko 14 sati, naravno to ovisi o sadržaju vode u voću i debljini kriški. Idealna debljina kriški je oko 5 mm.

Kod plodova koji lako porumene, estetski nedostatak možemo spriječiti namakanjem u vodi s askorbinskom kiselinom. Otopite jednu žlicu askorbinske kiseline u dvije litre vode i u tome potopite kriške voća na dvije minute kako ne bi posmeđile. Možete ga čak zamijeniti sokom od limuna.

Neko voće, poput šljiva ili marelica, treba prerezati na pola i staviti na pladnjeve za sušenje, tako možete smanjiti vrijeme sušenja, a time i potrošnju energije. Grožđe, borovnice i voće malog promjera ne morate rezati na pola, ali budući da voštani dio štiti kožicu, držite ih tri minute u kipućoj vodi. Zbog toga na koži ploda nastaju male pukotine, pa voće može izgubiti sadržaj vode.

Sušenje plodova je završeno kada se na njima pri savijanju ne pojave mokre mrlje.

Većinu povrća možete sušiti na isti način kao i voće. Za sušenje začina i začinskog bilja dovoljno je kraće vrijeme i niža temperatura.

 

Je li samo suho voće korisno?

Kao i mnoge druge namirnice, sušeno voće ima svoje prednosti i nedostatke. Zbog visokog sadržaja šećera i kalorija, njihova prekomjerna konzumacija može uzrokovati probleme. Zbog toga se sušeno voće smije jesti samo u malim količinama, po mogućnosti zajedno s drugom hranjivom hranom.

Suho voće može biti svestran dodatak zdravoj prehrani. Doprinose optimalnom funkcioniranju organizma i općem blagostanju. Kada se konzumiraju umjereno, izvrsna su alternativa jelima.

 

Danas mnoge pećnice već imaju funkciju sušenja, a ne zaboravimo ni strojeve stvorene za tu svrhu!


Povezani proizvodi