gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Najbolje ideje za sušenje

2024. 08. 22.

Najbolje ideje za sušenje

Danas su grožđice, suhe šljive, borovnice i sl. toliko prirodno prisutne u kuhinji da niti ne razmišljamo o tome kako se za ove delicije koriste starinski načini čuvanja.

Od davnina se sušenje redovito koristi za čuvanje voća. Njegova rana pojava ne čudi, jer je riječ o vrlo jednostavnoj metodi s kojom - osim što će plodovi dugo trajati - možemo napraviti i zdravu slasticu! Samo nekoliko prednosti:

- Pravilno osušeno voće zadržava značajan dio sadržaja korisnih djelatnih tvari.
- Zbog velikog udjela šećera mogu zamijeniti manje ne baš zdrave slatkiše.
- Njihov sadržaj vlakana je visok, pa njihova konzumacija pomaže probavi.

 

Izvor zimskih vitamina i vlakana

Priprema sa suhim voćem isplati se i za zimnicu jer na taj način možemo osigurati opskrbu organizma vlaknima i vitaminima iu hladnijim mjesecima.

S obzirom da je zima već iza nas, krenuli smo i testirati Atacama  sušilicu sa svježim voćem, s kojom svatko može kod kuće napraviti grožđice i ostale sušene delicije.


(zdroj: atacamadehydrator.com)

Osnove sušenja

Stroj je vrlo jednostavan za uporabu: samo umetnite plehove za sušenje posute voćem u vodilice s unutarnje strane bubnja, montirajte prednju i stražnju stranu, uključite u struju i sušenje može početi! Ali prije nego što počnemo, razjasnimo neke osnove:

- Voće prije obrade operite, ne morate ga niti puno sušiti, za ostalo će se pobrinuti stroj.
- Neke vrste voća bolje je sušiti bez koštica. Na primjer: grožđe, trešnje, višnje ili šljive.
- Ako sušite slađe, mekše voće kao što su banane, važno je staviti deblje kriške u mašinu jer će se inače kriške banane neizbježno zalijepiti za perforirani lim za sušenje i teško će se skidati s njega.
- A ako se voće suši s korom, vrijedi kriške ili sjemenke staviti s korom prema dolje.
- Za sušenje možete birati između nekoliko ugrađenih načina rada, od brzog sušenja (HOT) do ekonomičnih i prirodnijih (BIO) postavki. Također možemo prilagoditi duljinu i temperaturu programa.

Zbog svoje sezone, prije nekoliko tjedana pokušali smo s posebno pravovremenim sušenjem grožđa. Za to smo upotrijebili program bržeg prijelaza koji je jezgru ploda zagrijao i osušio na 50-55 stupnjeva Celzijusa. Kod grožđa možete ubrzati proces prepolovljavanjem sjemenki, iako se sa sušenjem uglavnom ne isplati žuriti.

Sušenje ima korisno svojstvo podučavanja strpljenju. Neki programi uključuju sušenje do 30-48 sati, to je vrijeme koje morate čekati prije nego što poslastice dođu do vaših ruku. Ako nemate strpljenja, nećete dobiti desert pa čak ni vitamine, jer voće bolje zadržava sadržaj vitamina i minerala u duljim programima; jedini bonus je manja potrošnja energije.

Želite li vježbati strpljenje i još više obogatiti svoju prehranu suhim voćem koje sami pripremate, isprobajte talijansku sušilicu Tre Spade Atacama Pro Deluxe, koja je od sada dostupna po povoljnoj cijeni u našem web shopu. Pripremite se za zimu uz kvalitetno sušeno voće!


Povezani proizvodi