gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Odgojite polako, sušite lako!

2018. 02. 08.

Odgojite polako, sušite lako!

Pokret Odgojite polako! „(slow parenting)“ na prvi pogled može biti jako čudno roditeljima koji se bore među zahtjevima „ubrzanog svijeta“. Radi dobro svoj posao, imaj dovoljno vremena za svoje ukućane, dijete, partnera, prijatelje, nastavi školovanje, budi lijepa, pametna, obrazovana, tako kažu učitelji i psiholozi, i dalje se polako obrazuj!

Smisao „sporog roditeljstva“ je ne susresti se s još jednim frustrirajućim demonom uz navedene aktivnosti. Prenatrpanom sustavu nije potrebno dodavati još jedan element, nego preispitati funkcioniranje cijelog sustava u smjeru sporosti i pojednostavljivanja. Ali kako možemo koristiti metodu sporog obrazovanja, na pr. kada pripremate hranu?

„Ritam ishrane ne počinje prvim zalogajem, već pripremom hrane. Ako postoji način, uključimo i našu djecu u to! I najmanji znaju izvaditi klice iz krumpira, oprati povrće ili barem staviti vilice na tanjure. U početku to zahtijeva više truda s naše strane, ali to otvara put redovite i učinkovite pomoći u budućnosti. Na taj način je i djetetova ruka u hrani, a njihova „autorova taština“ utjecat će na njegovu prehranu i cjelokupno ponašanje.” (Kim John Payne: Jednostavnije djetinjstvo, str. 175)

 

Uz kućno sušenje za zajednički gastronomski uspjeh

Isprobali smo i kućno sušenje koje nam se učinilo prikladnim za ozbiljne zajedničke gastronomske doživljaje i s manjom djecom. Kako je cool posuti sušeno voće po jutarnjem muesliju ili prosenoj kaši, u čemu smo sudjelovali u svakoj pojedinoj fazi rada! Težak posao počinje na tržnici: odabirom pravih jabuka, krušaka i šljiva. Ovaj proces s petogodišnjim djetetom (osobito sa sedmogodišnjim i petogodišnjim!) relativno je dugotrajan proces, ali se isplati!

Oprati i rezati voće možete i kod kuće (ako su djeca već naučila sigurno koristiti nož), izvadite im jezgru i dijelove koji su se počeli kvariti te pripazite da režete kriške iste debljine. Možemo smisliti različite sastave: umjesto sjemenki šljive možemo dodati bademe ili orahe.

Bez mehanizacije možemo sušiti i jednostavno oslanjajući se na snagu sunca, samo osigurajmo cca. dva sunčana tjedna, očistimo lijepu veliku parcelu u vrtu bez kućnih ljubimaca, zatim možemo početi sušenje jabuka, rajčica, šljiva, krušaka i cikle. Ali što ako nemamo toliko vremena, nemamo mjesta u vrtu bez kućnih ljubimaca ili uopće nemamo vrt, a sunce samo dođe i ode po svojoj volji, a mi i dalje želimo jesti sušeno voće? Sušilice su izmišljene za to!

Ovaj put testirali smo sušilicu sa šest ladica Atacama. Dok sam gurao ladice u mašinu, na tepihu je ležao osmomjesečni "stručnjak" i s punim iskustvom pregledavao kartonsku kutiju sušilice. I kutija i stroj su prošli strogi test. Za obiteljsko sušenje isplati se narezati dvadesetak posto više sirovina nego što je prvotno planirano. Svježe rezanom voću djelatnici predškolske ustanove posvetili su veliku pažnju i estetski osjećaj, jabuke su bez gubitka poslagane na pladanj, no šljive i kruške kasnije su morale biti nadopunjene.

Istovremeno se može sušiti različito voće, ali vodite računa što npr. šljivama treba više vremena, kruškama narezanim na tanje kriške se zalijepe za pladanj itd. Prije svega, vrijedi probati npr Idared jabuke, zatim idite na naprednu razinu i konačno možete probati jednu od najukusnijih, rajčicu!

Na sušilici možete raditi sa više programa, osim sušenja voća i povrća možete sušiti i meso, svježu tjesteninu, gljive! Temperatura može varirati između 30 i 68 °C, a vrijeme između 1 i 72 sata. Odaberite program koji najbolje odgovara vašoj namjeni (npr. BIO program za ljubitelje sirove prehrane, HOT za nestrpljive).

A na što se morate pripremiti tijekom sušenja?

1. Sušilica se dosta zagrije i dijete zaista želi vidjeti kako se unutra osjećaju kruške, jabuke i šljive. Postavimo sušilicu na mjesto gdje možemo samo zajedno pogledati gotove proizvode!

2. Tijekom sušenja kuća će biti ispunjena prekrasnim mirisima, očekujte povećanje broja posjetitelja (rodbina, prijatelji, poslovni partneri) koji će svratiti na degustaciju samo radi kontrole kvalitete.

3. Jednom kad pokušamo s kućnim sušenjem, vrlo lako možemo razviti ovisnost i ono u vrećicama u trgovinama, preslatko i preskupo suho voće više nam se ne čini tako privlačnim.

Ali zašto mi treba vlastita sušilica? Dosta je skupa i ne koristimo je svakodnevno i samo zauzima prostor. I za to postoji rješenje: isplati se okupiti se s prijateljima, obitelji ili pouzdanim ovisnicima o suhom voću koji žive u našem susjedstvu i nabaviti zajedničku sušilicu u grupi od troje ili četvero ljudi koji će uređaj predati međusobno. Dakle, imamo je samo kad nam treba, a platili smo samo trećinu/četvrtinu!

Odgojite polako, podijelite svoju sušilicu!


Povezani proizvodi