gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Pačji batak, nevjerojatno ukusan blagdanski meni.

2019. 12. 04.

Pačji batak, nevjerojatno ukusan blagdanski meni.

Nakon što sam po prvi put u životu postigao više od očekivanog uspjeha sa sous vide uređajem, odlučio sam pokušati ponovno i iskoristiti stečenu skromnu, ali utoliko vrijedniju rutinu kako bih ponovno stavio u pogon odličan kuhinjski alat.

Za drugi put sam mislio malo otežati postupak, ali ostao sam kod peradi i na kraju sam probao pačje batke umjesto piletine. Mislio sam da je to zlatna sredina (barem za početnika). Ne mora se tretirati radikalno drugačije od piletine, ali ipak zahtijeva malo više rada i pažnje, a nije svakodnevna namirnica pa je rjeđe na stolu.

Nakon samo jednog korištenja, odmah sam s puno više samopouzdanja posegnuo za sous vide uređajem i nisam počeo bjesomučno istraživati ​​po internetu kako, na kojoj temperaturi, koliko sati u njega staviti meso, da ne bude presirovo ili premekano.

Dapače, recept sam skupio s već pročitanih stranica i malo ga modificirao prema svojim potrebama i mogućnostima. Batake sam već unaprijed dobro vakumirao, pažljivo ih začinio (sol, papar i esencijalni ružmarin!), a onda je na red došao sous vide koji sam namjestio na 4,5 sata i 70 stupnjeva umjesto preporučenih 5 sati i 60. stupnjeva.

U međuvremenu sam radio kod kuće - a to je možda jedna od najboljih stvari kod stroja za sous vide to što radi svoj posao tiho i ne morate se baviti njime. Zapravo, možete ga ostaviti da radi preko noći!

Morate paziti samo na jednu stvar - barem kod sous vide aparata bez vlastitog spremnika za vodu koji se može montirati na posudu - voda koja se napuni u posudu ne smije pasti ispod određene razine - to je jasno označeno na sous vide uređaju - inače će se proces zaustaviti sve dok se voda ne dopuni. Stoga je potrebno odabrati spremnik odgovarajuće veličine otporan na toplinu.

Kad je batak bio gotov, izvadio sam ga iz vrećice i pržio ga na zagrijanom ulju dok se nije porumenio, što je trajalo oko 5-6 minuta. Na kraju sam sve to poslužio uz pire krumpir i dinstano zelje.

A rezultat? Neviđena mekoća mesa, hrskavo izvana zahvaljujući pečenju, ali mrvičasto i sočno iznutra koje je pečenjem zadržalo svoju vlažnost. I za kraj, iz njega nisu nestali ni ostali vrijedni sastojci! Patka je tako postala ne samo ukusnija po teksturi, već je i naš organizam obogaćen korisnim tvarima. Evo vizualno zapanjujućeg krajnjeg rezultata:

Za kuhinjski pokus koristio sam sous vide uređaj Horecatech i talijansku vakumirku TakajeToplo preporučamo oboje za Božić ili bilo koju prigodu!


Povezani proizvodi