gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Kuhinjska terminologija s objašnjenjem: suvidiranje

2022. 07. 27.

Kuhinjska terminologija s objašnjenjem: suvidiranje

Suvidiranje, blanširanje - u gastronomiji postoji mnogo pojmova koji se čine kompliciranima, ali ako želite stvarno dobro kuhati, trebali biste se s njima upoznati. Postupci nisu komplicirani, ali ako znate zašto i kako ih koristiti, možete ih učinkovito koristiti. Pokazat ćemo vam kako!

Zašto su ti postupci važni?

Neka vas tehnički izrazi ne obeshrabruju - iako se na prvi pogled mogu činiti kompliciranima, zapravo su jednostavne, a opet nevjerojatno korisne tehnike koje biste trebali uključiti u svoje svakodnevno kuhanje. Ove profesionalne kuhinjske metode olakšavaju pripremu hrane i poboljšavaju kvalitetu hrane. Zamislite samo kako je praktično napraviti veliku količinu zaliha i zatim ih zamrznuti. Mnogi recepti započinju s "2-3 dl temeljca", a okusi i nutrijenti koji se razviju tijekom dugog kuhanja savršena su baza za mnoga jela. Okus svježeg povrća i začina učinit će svaki obrok još ukusnijim.

Takvi procesi obično uključuju dugo kuhanje ili brzo kuhanje na visokoj temperaturi koja se fiksira tijekom hlađenja - tehnike koje su već dugo poznate i možda ste ih koristili, ali jednostavno niste znali da imaju svoj naziv.

Što je suvidiranje?

Suvidiranje (Sous-vide) je metoda kuhanja u kojoj se sirovina dugo kuha na niskoj i ravnomjernoj temperaturi. Ova tehnika rezultira bogatim okusima i aromama. Na primjer, Georges Pralus, tvorac metode, stoga je počeo eksperimentirati sa suvidiranjem kako bi stvorio takav okus guščje jetre, koji je prije bio moguć samo pečenjem.

Važno je zapamtiti da hrana ne upija vodu tijekom suvidiranja. Sirovine se stavljaju u hermetički zatvorene vrećice u vodenu kupelj, što osigurava nisku temperaturu dugo vrijeme.

Ova metoda osigurava ravnomjerno pečenje jela i daje krajnji rezultat visoke kvalitete bogatog okusa i prave teksture. Zato su sve popularniji u kućanstvima - mnogi kupuju uređaje za suvidiranje.

Kada se isplati suvidirati?

Suvidiranje je savršen izbor ako tražite iskustvo okusa profesionalne kvalitete i ako želite raditi unaprijed. Prednost postupka je u tome što omogućuje pripremu velike količine hrane, čime se dugo zadržava njezin okus, tekstura i trajnost. Restorani često koriste aparate za sous-vide velikog kapaciteta, ali ako ga želite isprobati kod kuće, manji kućni sous-vide uređaj može biti savršen izbor. S njim možete istovremeno pripremiti istu količinu hrane kao večeru s prijateljima i dočarati nevjerojatne okuse od sastojaka. Tijekom kuhanja toplina ravnomjerno dopire do hrane, što nije uvijek zajamčeno kod pečenja.

Ako razmišljate o zajedničkom životu, trebali biste nabaviti nekoliko alata. Trebat će vam kadica za sous vide i plutajuće kuglice za sous vide kako bi hrana ostala potopljena. Također, ako stvarno želite biti profesionalac, termometar za provjeru unutarnje temperature vaše hrane može biti koristan.

 

Ako ste zainteresirani za ovu uzbudljivu tehnologiju, nemojte se ustručavati - isprobajte je sami! Potrebnu dodatnu opremu možete kupiti na na našoj web stranici!


Povezani proizvodi