gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Zöldséget is lehet szuvidálni? De még mennyire!

2019. 12. 17.

Zöldséget is lehet szuvidálni? De még mennyire!

Kada pomislimo na sous vide, obično ga asociramo na meso, meku, mrvičastu govedinu ili svinjetinu. Iako ova sjajna tehnika dobro funkcionira s mesom, jednako dobro funkcionira i s povrćem. Zato smo, nakon pečenja piletine i patke, ovoga puta mislili i na vegetarijance te među receptima s povrćem potražili što sporo kuhanje dodaje biljnim sastojcima.

Za to nam je najprije trebao vakuumski pakir kako bi se povrće moglo kuhati u vlastitom soku bez razrjeđivanja ili gubitka soka. Usput, recept koji sam gledao bio je zalogaj od svježe šunke s temeljcem od prokulice. Za to smo nakon pranja prokulice stavili u vrećicu zajedno s malo maslaca, soli i papra, zatim isisali zrak i zatvorili. Nakon što smo završili s pakiranjem povrća, uzeli smo paket i stavili ga u posudu pripremljenu za sous vide i postavili aparat za sous vide na 85 stupnjeva 50 minuta

Uređaj je odradio svoje i kada je odbrojavanje na displeju suvidatora ušlo u zadnjih 5 minuta, počela sam pripremati ostale sastojke. U prvom krugu sam narezala šunku (u receptu je talijanska šunka), umjesto nje sam koristila šunku od pilećih prsa, ali to je stvar osobnog ukusa - onda je popržim na maslinovom ulju. Kad je meso počelo da porumeni, prokulice su bile gotove, u tom trenutku sam izvadila povrće iz lonca, otvorila vrećicu i ocijedila vrući sok, pa sam prokulice ostavila sa strane 1-2 minute. Zatim sam ih pržila u tavi dok barem lijepo ne porumene. U međuvremenu sam ih prelila balzamičnim octom.

Na kraju procesa preostalo je samo poslužiti deliciju. Prokulice sam izvadila u dublju zdjelu i pazila da i šunka bude na vrhu. Rezultat? Savršeno kuhano, ukusno i sočno povrće od kojeg ćete se osjećati kao da pucate od zdravlja! (Važno je napomenuti da je okus prokulice dosta jak, za one koji ne vole zeleno voće, preporučamo druge vrste pirjanog povrća).

(Inače, cijeli recept možete pronaći ovdje.)

Potaknuti uspjehom prokulica, preko vikenda smo eksperimentirali i s drugim povrćem, u drugoj sam turi napravio miješani zeleni prilog s ciklom, brokulom i kukuruzom. Smjesu sam pirjao na 75 stupnjeva oko sat i pol i isplatilo se čekati gotov prilog: povrće se skoro topilo u ustima, ali je zadržalo sav svoj okus, nije bilo prekuhano, mrkva i kukuruz su bili slatko i brokula je osvojila svojim svježim okusom! Bilo da se radi o glavnom jelu ili uzbudljivom prilogu, sa suvidalom nećete pogriješiti. Preporučujemo ga ne samo uz meso!

Ako želimo  sous vide, učinimo to profesionalno – uz pomoć sous vide stroja od Horecatech-a. I ovaj put koristili smo talijansku vakumirku Tre Spade.

Posjetite našu web stranicugdje možete kupiti potrebnu dodatnu opremu za sous vide.


Povezani proizvodi