gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Stojećki, sjedećki ili ležećki? Čudne prehrambene navike diljem svijeta

2024. 09. 14.

Stojećki, sjedećki ili ležećki? Čudne prehrambene navike diljem svijeta

Postoje trenuci kada se ne isplati sjediti

Biste li vjerovali da je u nekim dijelovima svijeta jesti stojeći potpuno prirodno? Uzmimo za primjer Japan. Gomile ljudi koji jedu stojeći uobičajen su prizor na japanskim štandovima s uličnom hranom. Ali zašto su izabrali ovo rješenje? Odgovor je jednostavan: prilagođen njihovom brzom načinu života, brži je i praktičniji.

Ali ovaj običaj ne javlja se samo u Japanu. Ako ste ikad bili u Italiji, možda ste primijetili da u kafićima, osobito ujutro, lokalno stanovništvo uživa u jutarnjem espressu za šankom.

 

Dobro, ali je li to zdravo?

Jedenje stojeći stoga je brzo i praktično. Ali kakav učinak ima na naše zdravlje? Jedna od njegovih prednosti je što može ubrzati probavu. Kada jedete stojećki, gravitacija pomaže hrani da se kreće vašim želucem, što može dovesti do brže probave. Ovo može biti posebno korisno za one koji često pate od probavnih problema. Prema Dr. Peytonu Berookimu, M.D., s Gastroenterološkog instituta Južne Kalifornije, mogućnost refluksa kiseline također je manja kada jedete stojećki.

Znači li to da je bolje jesti stojećk hranu? Nije to tako jednostavno! Iako jedenje stojećki ili, primjerice, hodanje ima svojih prednosti, poznati su nam i brojni negativni učinci. U ovom slučaju težimo jesti brže, što može otežati pravilno žvakanje. Osim toga, kod brzih zalogaja više zraka ulazi u želudac, što može dovesti do nadutosti i stvaranja plinova.

 

"Jedeš stojećki kao konj..."

Objedovanje vani nije samo ishrana, u nekim je kulturama zajedničko objedovanje bitan dio svakodnevnog života. U Hrvatskoj su, primjerice, obiteljske večere i nedjeljni ručkovi za mnoge sinonim za obiteljsko vrijeme. Zamislite samo, što bi baka rekla da pojedete juhu stojećki?

Drugi primjer je kultura prehrane Francuza, gdje se jedenje smatra umjetnošću. U Francuskoj je večera više od jednostavne prehrane. Tijekom francuskih gurmanskih večera, svako se jelo kuša polako i temeljito. Jelo je ovdje svojevrsni ritual koji vam daje vremena za opuštanje i održavanje društvenih odnosa.

 

Dajte svom tijelu vremena!

Kada jedete sjedeći, osim što bolje uživate u svakom zalogaju, ujedno ih i temeljitije žvačete. Ova sporija konzumacija blagotvorno djeluje na probavu jer želudac ima više vremena za obradu hrane, čime se smanjuje mogućnost probavnih problema.

Osim toga, kada jedete sporije, vaše tijelo ima više vremena da signalizira kada ste dovoljno pojeli, što vam može pomoći da izbjegnete prejedanje. Sjedenje ne samo da poboljšava probavu, već pridonosi i održavanju zdrave tjelesne težine.

 

Postoje mjesta gdje jesti ležeći nije neuobičajeno

Kad pomislite na antičke slike i keramiku, što vam pada na pamet? Također možete primijetiti kako su stari Grci prikazani u ležećem položaju dok jedu. Ovo nije slučajnost! U starom Rimu i Grčkoj jedenje ležećki bila je privilegija viših klasa i simbolizirala je luksuz i bogatstvo.

U Indiji postoje područja u kojima još uvijek živi običaj jedenja ležećki, posebno u posebnim prilikama. U tom slučaju članovi obitelji sjede na velikom tepihu ili madracu i zajedno jedu svečanu gozbu.

 

Ali isplati se biti oprezan!

Iako je možda zgodno jesti ležeći, to možda nije najbolje za vaše zdravlje. U ležećem položaju probava se može usporiti i veća je vjerojatnost razvoja refluksa jer se želučana kiselina lako vraća u jednjak. Osim toga, mnogo je lakše krivo gutati ležeći!

Prehrambene navike uvelike se razlikuju u različitim dijelovima svijeta. Bilo da jedemo stojeći, sjedeći ili ležeći, ove navike otkrivaju mnogo o našoj kulturi i načinu života.

 

Bez obzira kako jedete svoja omiljena jela, odaberite profesionalne alate za njihovu pripremu!

I pratite nas na Facebook-u  za sličan uzbudljiv sadržaj!