gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Sve o gyrosu

2024. 05. 29.

Sve o gyrosu

Povijest gyrosa

Naziv gyros dolazi od grčke riječi "küklos", što znači okrenuti se. Tradicionalna verzija se radi od narezanog mesa koje se začini, zatim stavi na okomiti ražanj i polako peče na roštilju – otuda i naziv. Gyros se kao jelo izvorno razvio za vrijeme Otomanskog Carstva i postao vrlo popularan u Grčkoj tijekom stoljeća.

Izvorni gyros je u rodu s turskim döner kebabom i bliskoistočnom shawarmeom, koji se pripremaju na sličan način. Sredinom 20. stoljeća počeo se širiti u gradovima Grčke, posebice u Ateni, gdje je postao popularan u obliku brze hrane. Brzo gotovo, hranjivo i ukusno jelo brzo je postalo omiljeno među Grcima, posebno među radničkom klasom željnom brzog ručka.

Međunarodna priča o uspjehu gyrosa započela je 1970-ih, kada su grčki imigranti počeli otvarati prve bifee s gyrosima u Americi i drugim zemljama. Lako za pripremu, ukusno i zasitno jelo brzo je osvojilo svijet i sada ga možete pronaći gotovo posvuda.

Gyros je tako postao popularan ne samo u Grčkoj nego i u cijelom svijetu, simbolizirajući bogatstvo grčke kulture i gastronomije.

 

Gyros širom svijeta

Kako je gyros napustio granice Grčke, počeo se prilagođavati različitim kulturama i ukusima diljem svijeta. Koliko zemalja, toliko varijacija!

Osnovna ideja gyrosa - sporo pečenje začinjenog, mariniranog mesa i potom rezanje na tanke ploške - ostala je ista, no domaći okus i dostupni sastojci bitno su utjecali na način pripreme i okus. Na primjer, dok su svinjski ili pileći gyros najpopularniji u Grčkoj, döner kebab u Turskoj često se rade od govedine ili janjetine. Osim toga, bliskoistočna verzija, shawarma, često koristi posebne začine kao što su kardamom ili kurkuma, koji gyrosu daju vrlo jedinstven okus.

U Sjedinjenim Državama gyros se često priprema s dodacima kao što su ribani sir, zelena salata, rajčica i luk, a poslužuje se s raznim umacima, poput ljutih umaka ili kečapa, umjesto tzatzikija. Nasuprot tome, u Meksiku, gdje dominiraju tacosi i burritosi, meso tipa gyros često se poslužuje u tortiljama, sa svježim avokadom, grahom i jakim jalapeño papričicama.

Sve ovo jasno pokazuje koliko je gyros svestran.

 

Po čemu je gyros poseban?

Meso koje čini osnovu gyrosa može biti govedina, piletina ili svinjetina. Svaka vrsta mesa daje drugačiji karakter krajnjem rezultatu, tako da okus i tekstura gyrosa mogu varirati ovisno o tome koja se vrsta mesa koristi. Govedina je bogatog i intenzivnog okusa, piletina je lagana i ukusna, dok je svinjetina masnija i sočnija. Ova svestranost omogućuje svakome da pronađe gyros koji odgovara njegovom ukusu.

Karakter gyrosa uvelike određuje način na koji je začinjen i mariniran. Tradicionalna grčka mješavina začina sadrži osnovne sastojke kao što su origano, ružmarin, mažuran, majčina dušica, a često se u marinadu dodaje češnjak i limunov sok. Ove se arome skladno spajaju, ističući prirodni okus mesa.

Mariniranje je vrlo važno, meso odležava u ljutoj marinadi nekoliko sati ili čak cijelu noć. Krajnji rezultat bit će izrazito mekan i sočan.

 

Jeste li znali sve ovo o gyrosima? Podijelite ovu zanimljivu informaciju s drugima!

A kada je riječ o gyrosima, ne zaboravite na super gyros alate!

Ne propustite ni druge slične članke: pratite nas na Facebook-u!


Povezani proizvodi