gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Sve o vlascu

2024. 07. 08.

Sve o vlascu

Što je vlasac?

Popularna je i raširena biljka diljem Europe, poznata i korištena stoljećima. Raste čak iu najvišim predjelima Alpa, pa nije čudno što igra važnu ulogu u kuhinjama regije.

 

It's a spice, and not just any!

Za koju hranu ćete ga koristiti ovisi o vama! Odličan izbor za začinjavanje variva, juha, mesa, umaka, ali i jela od jaja, salata, mekih sireva ili sendviča.

Posebno dobro ide uz francuska, njemačka i austrijska jela. U bečkoj kuhinji ima možda i najistaknutiju ulogu: bilo da se radi o umaku od vlasca koji se poslužuje uz Tafelspitz (kuhana govedina) ili čak kao ukras goveđe juhe. Zato ne čudi što ga mnogi znaju po njemačkom nazivu Snidling.

 

Koristite ga ovako!

Svježi listovi moraju se otkinuti ili odrezati Važno je da se bere samo neposredno prije upotrebe, jer vrlo brzo uvene, pa postaje gorak. Ako izrezane listove želite duže čuvati, možete ih nasjeckati i zamrznuti ili osušiti.

Nemojte ga kuhati, jer će izgubiti okus! Gotovu hranu pospite njime tek prije posluživanja. Osim lišća, jestiv je i cvijet biljke koji savršeno pristaje jelima od jaja i krumpira. (Preporučamo za mljevenje: mlin za začinsko bilje!)

 

Nije samo što je dobrog okusa!

Naravno, i okus je izvrstan, no zbog brojnih blagotvornih učinaka vlasac je prava superhrana. Možete ga koristiti ne samo kao začin, već i kao ljekovito bilje: ima odlično antikoagulantno, antibakterijsko djelovanje i jača želudac.

Vlasac je pun korisnih vitamina i minerala. Osim vitamina A i C, ima visok sadržaj željeza, kalcija, folne kiseline i sumpora. Sadrži i male količine kolina koji pozitivno utječe na raspoloženje, živčani sustav pa čak i na pamćenje.

To je biljka poznata u Europi još od srednjeg vijeka.

 

Svježe začinsko bilje zimi?

Za uzgoj vlasca ne treba vam veliki prostor pa ga se ne morate odreći bez kuće s vrtom ili okućnicom. Imat će savršeno mjesto na balkonu ili čak u kuhinjskom prozoru! Početkom ljeta na njemu se pojave prekrasni plavoljubičasti cvjetovi pa krase vaš balkon i vaš dom.

Ono što je najbolje kod njega je to što ako ga uzgajate kod kuće, i zimi možete dobiti svježe začine i jednostavan, jeftin, ukusan izvor vitamina. Jedna od vrsta luka što su najotporniji na hladnoću, može izdržati i temperature ispod 10 stupnjeva. Nije problem ako nije stalno izložena suncu, najbolje se razvija u polusjenovitom okruženju. Redovito zalijevanje jako ubrzava njegov rast, ali dobro podnosi i sušu, a dovoljno je i malo vode.

 

Ako to učinite na ovaj način, uspjeh je zajamčen

Véritable Classic pametni vrt je sobna kutija za cvijeće koja je potpuno samodostatna. Ne morate se sjećati kada ste posljednji put zalijevali svoje biljke, a ne morate čak ni brinuti hoćete li imati dovoljno sunčeve svjetlosti! Véritable CLASSIC osigurava automatsko osvjetljenje, zalijevanje i hranjive tvari.

U pakiranju ćete pronaći 4 kapsule s sjemenkama, pa ćete - osim majčine dušice, slatkog bosiljka i francuskog peršina - uskoro moći brati i svježi vlasac!

 

Samo kliknite dijeli vas od pametnog vrta i uvijek svježeg vlasca – ne propustite priliku!


Povezani proizvodi