Blog
Blagdanski kolač: recept za uskrsnu čokoladnu tortu
2024. 03. 21.
Stiže Uskrs, a ne može biti savršenije vrijeme za pripremu ukusnog čokoladnog gateaua, koji ne samo da pruža poseban užitak sladokuscima, već i uljepšava uskrsnu atmosferu na stolu. Dopustite nam da vas upoznamo s ovim božanstvenim receptom koji će zasigurno osvojiti svačija srca!
Sastojci:
- 75 g maslaca
- 2 žličice vanilin šećera
- 100 ml vode
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- 180 g brašna
- 40 g kakaovog praha
- 2 žličice praška za pecivo
- 225 g šećera
Čokoladna glazura:
- 200 g tamne čokolade
- 600 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 120 g šećera u prahu
- čokolada za dekoraciju
Izrada čokoladnog gateaua - korak po korak:
1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
2. Otopite maslac u tavi i ostavite da se ohladi.
3. Sastavite svoj Ankarsrum samostojeći mikser s plastičnom posudom i s pjenjačom.
4. U zdjeli pomiješajte maslac, vanilin šećer, vodu, mlijeko i jaja.
5. Pomiješajte suhe sastojke, zatim dodajte u tijesto i miješajte na maloj brzini dok smjesa ne postane glatka.
6. Kalup za torte obložite papirom za pečenje, pa ga napunite smjesom.
7. Kolač pecite 30-45 minuta u donjem dijelu pećnice. Ostavite da se ohladi, pa prerežite na dva dijela.
8. Tamnu čokoladu otopite na pari, pa ostavite da se ohladi.
9. Nastavak za mućenje zamijenite nastavkom za miješanje kreme i stavite krem sir i vrhnje u zdjelu za mućenje i promiješajte.
10. Umiješajte otopljenu čokoladu i šećer u prahu, pa miješajte na niskoj brzini da dobijete kremastu glazuru.
11. Premažite sredinu i vrh torte čokoladnom kremom. Ukrasite čokoladom, pa ostavite da odstoji u frižideru.