gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Domaća tjestenina ili ono što su nam Talijani dali

2022. 03. 10.

Domaća tjestenina ili ono što su nam Talijani dali

Domaća talijanska tjestenina nije samo ukusna, već je i uzbudljiva za pripremu. Spoj spoznaje, tradicije i vrhunskog provoda. Jer ako stvarno želite uroniti u talijansku kulturu, trebali biste napraviti i tjesteninu kod kuće!


Koje vrste talijanske domaće tjestenine postoje? Naravno, u Italiji su uvjereni da je izvorna talijanska tjestenina prisutna na poluotoku još od Etruščana, drugi kažu da je to nacionalno obilježje naslijeđe Rimskog Carstva.

 

No, činjenica je da je suha tjestenina praktičan sastojak koji se lako održava, a možemo biti sigurni da već postoje izvori iz oko 10. stoljeća koji jasno govore da se tjestenina koristila u nekim dijelovima današnje Azije. Dakle, talijanska tjestenina ima ozbiljnu povijest, čak i ako nije povezana sa starim Rimom. Klima je izvrsna za durum brašno, koje je osnova većine talijanskih tjestenina. 

Talijanska tradicija uključuje mnoge vrste tjestenine. Naravno, starije žene kažu da tjestenina treba biti samo domaća!

Koja je tjestenina najpopularnija razlikuje se od regije do regije, no postoje i neka jedinstvena pravila!

Tradicije, oblici, veličine

Razlikujemo svježu i suhu tjesteninu. Svježa domaća tjestenina kuha se odmah, a vrijeme kuhanja je samo 1-2 minute. Nije sva talijanska tjestenina bez jaja i durum tjestenina.
Na sjeveru je tipična tjestenina od jaja koja se radi od tradicionalnog finog brašna, a na jugu domaća tjestenina od brašna durum pšenice.

Talijanska tjestenina može biti dugačka, poput špageta i makarona ili papardella. Najbolje idu uz lagane umake ili mješavine maslinovog ulja.
Punjena tjestenina također je tradicionalni dio talijanske kuhinje, kao što su panzerotti, girasoli i ravioli, koji su vrlo slični jedni drugima, razlika se može otkriti samo u obliku.
Prva je punjena tjestenina trokutastog oblika, druga okrugla, dok su ravioli četvrtastog oblika.

U kraće tjestenine ubrajamo farfalle, koju mi zovemo mašnica, ali njezin izvorni talijanski naziv znači leptir.

 

Fusili je također kratka tjestenina, kao i tjestenina oblika školjke i penne. Garganelli znači tjestenina puž, ali ne morate razmišljati o tjestenini za goveđu juhu, to je kratka, debela tjestenina smotan a u cjevčicu, tipično pogodna za sočna jela s gustim umakom. Zato što se obilni umaci mogu sljubiti sa širom, rupičastom tjesteninom. Tjestenina s brazdastom površinom prikladna je za laganije umake. Lazanje najbolje idu uz mesnate i guste umake. Ne bavimo se baš puno tim sparivanjem, ali ono je osnovno pravilo u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji. Vrijedi ih poslušati!

 

Izrada tradicionalne talijanske domaće tjestenine

Kao što smo već napisali, tradicionalna tjestenina je naravno ili od durum brašna ili od kombinacije jaja i bijelog brašna. Ali čak i u Italiji danas, razne zdrave alternative sirovinama postaju sve češće. Inače, durum brašno je sporo apsorbirajući ugljikohidrat i ima visok udio proteina pa je posebno zdravo.

 

Naravno, postoje i druge alternative, brašna s niskim udjelom ugljikohidrata, verzije s većim udjelom vlakana, pa čak i bijelo brašno od cjelovitog zrna ili brašno od cjelovitog zrna durum pšenice može biti osnova tjestenine. Ovo je također argument u korist domaće tjestenine, možete eksperimentirati s pravim sastojcima i sastavom za vas.

 

Naravno, ovo nisu sastojci tradicionalne talijanske domaće tjestenine. Kod izrade tjestenine s jajima, primjerice, na dasci za miješenje brašnom oblikujemo oblik vulkana i razbijemo jaja u sredinu. Inače, na 100 grama brašna ide jedno jaje.

A kako tijesta dobivaju svoj konačni oblik? Razvlačenjem i oblikovanjem. Za pripremu složenijih tjestenina preporučamo ručni aparat za izradu tjestenine, s kojim možete napraviti i raviole ili tagliatelle. Za veće količine možete koristiti električni aparat za izradu tjestenine.

 

Ne zaboravite da se talijanska tjestenina ne kuha na ulju, a al dente, odnosno blago hrskava, tekstura je savršena jer tada još uvijek upija ukusni umak koji je čini mekom.
Stoga gotovo tijesto ne smijete prelijevati hladnom vodom!

 

Ugodno kuhanje!