gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Savjeti za roštiljanje za ljetne večeri

2022. 05. 25.

Savjeti za roštiljanje za ljetne večeri

Donijeli smo Vam ideje za roštiljanje što biste mogli dati sve od sebe za vrijeme grill sezone. Pogledajmo kako se marinira i kako možemop dobiti najbolji rezultat pečenja!

Kako marinirati?

Prilikom mariniranja preporuča se koristiti ulje otporno na toplinu, pomiješati začine u njemu. Dan prije pečenja vrijedi marinirati meso. Marinade se obično sastoje od ulja, kiseline i začina. Uloga kiselog limuna ili octa je omekšati meso. Mnogi preferiraju marinade od jogurta umjesto citrusa, prednost ove je što ne isušuje meso, ali ipak čini meso ugodno mekanim. 

Osim soli i papra, za kiseljenje se može koristiti i začinsko bilje. Za grčku marinadu, na primjer, citrusne, osobito sok od limete ili limuna, s majčinom dušicom, origanom i lovorom. Mesne marinade od korijandera, češnjaka, kima i limete nešto su pikantnijeg okusa. Ovu ukusnu, sočnu marinadu možete koristiti i za ribu i piletinu, možda s malo čilija. 

Teža mesa, poput debljih goveđih odrezaka, prvo treba premazati senfom, začini će se zalijepiti, a ulogu marinade preuzima i blago kiselkasti dijonski senf. Uz njega se odlično slažu ružmarin, češnjak, limunov sok te neizostavna sol i papar.

Barbeque versus roštiljanje

U mađarskoj kulturi pojmovi barbeque i roštiljanja potpuno su isprepleteni. Uostalom, barbeque na otvorenom nema tako duboku tradiciju kao, primjerice, u južnim državama SAD-a, odakle potječe kultura barbeque. Jer postoji prilično velika razlika između te dvije metode. Suština roštiljanja je naglo popržiti meso ili povrće na visokoj temperaturi. U tom slučaju na hrani se stvara ukusna, hrskava korica koja iznutra ostaje mekana. Ako vas privlači roštiljanje i želite koristiti stvarno profesionalne alate za kuhanje, pogledajte naše roštilje .

Bit barbeque je polagano kuhanje i dimljenje. U tom će slučaju meso će biti mekano jer se peče satima, pa čak i danima, na niskoj temperaturi. Na barbeque najčešće pečemo rebarca i veće komade crvenog mesa, kojima treba vremena da omekšaju.

Jedan od najvažnijih elemenata barbeque je ukusan, ljepljiv domaći umak. Obično koristimo kečap, šećer i jabučni ocat, šećer se karamelizira, što daje medeno slatki okus u pikantnijim bbq umacima.

Salate i umaci, u svim količinama

Kod roštiljanje i barbeque ne radi se samo o mesu. Također vrijedi eksperimentirati s povrćem nasjeckanim na komade iste veličine i s niskim udjelom vode jer se na tanjur mogu unijeti božanstveni okusi i mirisi. Osim tikvica i patlidžana, ne zaboravite na paprike i gljive. Naši rezači povrća mogu biti od velike pomoći ako trebate ravnomjerno narezati veliku količinu povrća kako bi se dobro ispeklo!

Ako radite salatu, isplati se koristiti što više različitog povrća, a možete ga nadopuniti i voćem koje povrću može dati fini kiselkasti okus, a ponekad slatko voće pojača okus salate. Za to preporučujemo naš rezač za jagode i gljive, kao i naše razne čistače koštica za višnje i trešnjegulilicu za voće i povrće.

Balzamični ocat od meda može biti jedan od najukusnijih i najosvježavajućih izbora za preljev za salatu u ljetnim vrućinama. Blago je kiselkast, ali njegova slatkoća pojačava okus povrća. Ukusni su i različiti umaci od jogurta i zelenih začina, no na primjer, hladni tzatziki dobro ide uz ukusno pečenje s grčkim okusom. 

 

Nadamo se što smo pridonijeli našim savjetima ugodnim ljetnim večerima i ukusnoj hrani. Ako želite napraviti nešto s roštilja, posjetite našu webstranicu, gdje ćete pronaći sve potrebne alate!


Povezani proizvodi