gammo

kitchen & more

Korisnička služba: +385-99-632-7107
Radno vrijeme: 08:00-16:00 (Po-Pe)

Sve o proljetno roštiljanje

2023. 03. 29.

Sve o proljetno roštiljanje

Mariniranje prije roštiljanja

 

Mariniranje je vrlo važna preteča pečenja mesa. Ne samo da mu daje okus, već i omekšava vlakna, pa će rezultat biti mnogo ukusniji. Donijeli smo vam nekoliko savjeta za mariniranje. 

  • Marinirajte perad večer prije pečenja jer je meso obično suho, a marinada ga omekšava i održava vlažnost. 
  • Moramo koristiti kiselo sredstvo ako želimo dobro omekšati meso. Na primjer, sok od limuna, vino, voće ili balzamični ocat. Uloga kiselih elemenata u marinadi je da omekšaju meso.
  • Nakon kisele marinade dolaze ulje i začini.
  • Možete koristiti i marinadu od jogurta, jednostavno zato što je i jogurt kiseo. No, zbog sadržaja masnoće, marinadu ne morate dopuniti začinskim uljem.
  • Ulje mora biti otporno na toplinu. Uloga ulja je miješanje začina i održavanje vlažnosti mesa.
  • Postoji i suha marinada, u tom slučaju ne koristimo kiseline koje otapaju vlakna mesa.
  • Za mariniranje možete koristiti razne začine, poput začinskog bilja. Uz mariniranje možete unijeti mnogo uzbudljivih okusa. Koristite sok limete ili limuna, čili, majčinu dušicu, oregano.
  • Boja mesa će biti bolja ako u marinadu dodate malo smeđeg šećera.
  • Marinirano meso čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji. Ili ga zamotanog u foliju stavite u hladnjak.
  • Možete marinirati nekoliko dana, npr. crveno meso možete omekšati na ovaj način, u tom slučaju meso trebate barem jednom dnevno okrenuti i provjeriti!
  • Zelene začine izvadite iz marinade prije pečenja na roštilju, jer će postati gorki kada zagore. Tijekom mariniranja meso ionako upija njihovu aromu.
  • Teže meso treba namazati senfom, tada će se začini zalijepiti, a u ovom slučaju kiseli senf služi i kao marinada. Inače, uz ova mesa dobro ide papar, češnjak, možda i malo ružmarina.

Treba li meso peći sporo ili brzo?

Meso možete peći polako ili brzo. Nije bitno radi li se o roštilju ili barbeque. Bit pečenja na roštilju je da meso spečete naglo. U ovom slučaju koristite visoku temperaturu. Slasna, hrskava korica koja se stvara na mesu od naglog pečenja čini ga ukusnim. U tom slučaju meso ostaje mekano iznutra, pogotovo ako prethodno koristimo sous vide technologija, što je tipičan postupak za biftek. Dakle, ako više volite roštiljati, možete birati između ovih roštilja.
Za razliku od roštiljanja, barbeque je sporo pečenje i dimljenje. Meso se marinira i peče na laganoj vatri duge sate, ponekad i dane. Teža i veća mesa, rebarca i druga crvena mesa peku se u pećnici na barbeque. Takvo meso koje se dugo peče. BBQ je možda najpoznatiji po svom prepoznatljivom, ukusnom, ljepljivom domaćem umaku.

Svježe proljetno povrće za ukras

Pečenje na roštilju je najbolje kada uz meso jedete ukusno, svježe, hrskavo povrće. Uz pečeno meso možemo napraviti puno uzbudljivih salata. Jedan od najlakših i najpopularnijih preljeva je da salatu prelijete medom i balzamičnim octom. U ovom slučaju najbolje je da u mješavini povrća koju ste složili bude i iceberg salate, crvenog luka i cherry rajčica. Pravi stručnjaci mogu dodati avokado, pa čak i voće. Uostalom, kiselost voća jako dobro ide uz salate. Vrlo dobar primjer za to je sicilijanska salata od naranče koja se priprema s crvenim lukom, maslinovim uljem i začinima. Uzbudljivi i posebni okusi, kiselost naranče i ulje čine ovu salatu predodređenom da pruži božanstvenu kompoziciju okusa. Salata od naranče odlično ide uz crveno meso. Ali malo bučinog ulja ili malo jogurta sa zelenim začinima također će uljepšati većinu salata.

Inače, u ovom slučaju za salatu treba koristiti svježe proljetno povrće, odlično ide uz rotkvice, krastavce i ostalo povrće koje tek raste. Dobivate svježe povrće bogato hranjivim tvarima ako ne kupujete iz staklenika. No što god odlučili, možete biti sigurni da su varijacije salata beskrajne.
Ako narežete veliku količinu povrća, strojevi za rezanje povrća mogu biti od velike pomoći. 

Fermentirano povrće

Što još ide uz meso? Kiseli krastavac! Fermentirano povrće ne samo da je božanstveno i pomaže u probavi mesa, već je i vrlo zdravo. Jedan od najjednostavnijih oblika kiseljenja je fermentacija, čija je bit da se povrće koje se kiseli stavi u slani sok.

Zatim se mora zatvoriti u kutiju ili bocu, jer je zatvaranje od kisika važan element cijele operacije. U takvim slučajevima dolazi do razmnožavanja bakterija mliječne kiseline koje se nalaze na biljkama. Ionako su vrlo zdrave probavne bakterije, pa se ne treba bojati ovog procesa. Slana voda potrebna je kako bi se povrće oslobodilo štetnih bakterija koje se pojavljuju uz dobre bakterije. Međutim, proces fermentacije ne počinje na ovaj način.

Zapravo, možete i fermentirati voće i povrće, a isplati se na ovaj način fermentirati što više vrsta. Zelje, cvjetača, cikla i rotkvica vrlo su popularni sastojci za fermentirano povrće. Upravo su te biljke bogate vlaknima izuzetno zdrave i bez fermentacije i dobre su za crijevnu floru. Osim toga, mogu biti božanstveni prilozi prilikom pečenja na roštilju. Za fermentaciju je dobro koristiti profesionalne kuhinjske rezače jer će kvaliteta biti ujednačena ako uspijete ravnomjerno narezati povrće. Preporučujemo gulilicu za povrće ili ovaj uređaj za uklanjanje jezgre paprika, ali također i ovaj alat za ljuštenje rajčice. Uglavnom, za sve ostale slučajeve kada trebate brzo izrezati, naribati ili oguliti povrće.

 


Povezani proizvodi